Tystnadskulturen drabbar Therese, ekobrott i Kramfors, m.m.
Den politiska tystnaden kring Optioskandalen och den nesliga behandlingen av Theerese och hennes föräldrar är kompakt. Trots att ett uppenbart övergrepp har begåtts när Therese förvägrades att träffa sina föräldrar under tre (!) års tid, händer ingenting. Frågor ställs inte och inga åtgärder vidtas.
Var är Therese idag?
Har hon och föräldrarna fått träffa varandra?
Vilka åtgärder vidtar överförmyndaren gentemot förvaltaren Linda Walegren? Har hon förtroendet att fortsätta som ställföreträdare för andra huvudmän? Är hon rent av förvaltare åt Therese fortfarande?
Att politiker i Örnsköldsvik inte agerar för att mildra den stora pr-skada kommunen drabbats av i och med Uppdrag gransknings program, är häpnadsväckande. Inte heller frågar man hur tjänstemän på överförmyndarenheten kunde missa eller tillåta att Therese hölls skiljd från sina föräldrar.
Oppositionsrådet i Örnsköldsvik, Carolina Sondell (S), menar i en artikel i Örnsköldsviks Allehanda att det behövs fler förvaltare. Hon nämner inte Therese överhuvudtaget. Det är ett obehagligt spektakel av en yrkespolitiker som är verksam i det parti som under decennier underlåtit att omdana överförmyndarverksamheten till något värdigt ett fungerande rättssamhälle.
Socialdemokraterna har tillåtit uppenbara jäv att passera, när den tidigare socialdemokratiska överförmyndaren utövade tillsyn över såväl sin hustru som partikamrat. Att Sondell nu försöker göra billiga politiska poäng på något hennes eget parti väsentligen är skyldigt till, dessutom utan att nämna Therese, är skamligt.
Det borgerliga styret är lika tyst det. Nordfri kan avslöja att när svärfadern till oppositionsrådet Anna-Britta Åkerlinds son Emil Källström - en då känd företagare i Örnsköldsviks kommun - drabbades av kognitiv svikt på ålderns höst, så sattes han under förvaltarskap. Den person som utnämndes till förvaltare var en känd socialdemokratisk fritidspolitiker och vän till Stefan Löfven. Naturligtvis var detta en jävssituation, eftersom S-överförmyndaren skulle utöva tillsyn på sin partikamrat förvaltarens arbete. Därtill borde de flesta förstå att det var olämpligt att utse en aktiv socialdemokrat till förvaltare för en person med nära koppling till centerpartiet.
Man från Björna åtalas för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering m.m.
En yngre man från Björna åtalas för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, försök till grovt olaga tvång, samt köp av sexuell handling av barn. Han ska i videosamtal förmått en flicka i 15-årsåldern att visa sig naken, smeka sig själv och föra in olika föremål i underlivet. Detta ska ha inträffat 2019.
Flera år senare, 2023, ska mannen försökt tvinga till sig nakenbilder genom att hota att sprida vad som benämns integritetskänsligt material.
Kramforsman åtalas för hot mot tjänsteman
I måndags (21/10) var förhandling schemalagd vid Ångermanlands tingsrätt i ett mål där en man från Kramfors står åtalad för hot mot tjänsteman. Mannen har via sms hotat en socialsekreterare till livet. Motivet ska vara att socialsekreteraren fattat ett beslut om ekonomiskt bistånd som mannen inte gillat.
Mannen erkänner brott.
Enligt siffror från SCB har ungefär hälften av alla socialsekreterare utsatts för hot - under det senaste året. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) menar att problemet förstärks av ”de senaste årens desinformationskampanj mot socialtjänsten”.
Ekobrottshärva nystas upp i Kramfors
Ekobrottsmyndigheten meddelar i ett pressmeddelande att företrädare för tre serviceföretag med bas i Kramfors kommun misstänks för grova ekobrott. Företagen ska ha använts för att begå brotten. Skattebrott, bokföringsbrott och näringspenningtvätt är de brott som avses och flera fall anses de vara grova. Två av företagen ska ha ställt osanna fakturor på det tredje företaget.
Vid ett tillslag tisdagen den 22 oktober greps fyra misstänkta personer. Samtliga var anhållna i sin utevaro. Tillslaget leddes av polis och utfördes parallellt i Kramfors, Strömsund och Lycksele kommun. Sju husrannsakningar utfördes på olika adresser. Polisens regionala insatsstyrkor stöttade Ekobrottsmyndighetens poliser, enligt kammaråklagare Andreas Bogseth som är förundersökningsledare.
Utredningen sker i samverkan med Skatteverkets brottsutredande enhet. Kronofogden deltog i insatsen med egen personal och har kunnat utmäta kontanter och egendom som tillhör de misstänkta.
Förhör har hållits med de misstänkta. De är nu frigivna, men brottsmisstankarna kvarstår.
Läs hela pressmeddelandet: https://www.mynewsdesk.com/se/ekobrottsmyndigheten/pressreleases/tillslag-i-norra-sverige-mot-grova-ekobrott-3350930?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=Alert&utm_content=pressrelease
Listningstak införs på vårdcentral - undantag för inflyttare
Regionstyrelsen har beslutat att Själevads vårdcentral i Örnsköldsviks kommun får införa ett temporärt listningstak. Vårdcentralen får sätta en övre gräns för 8050 aktivt listade invånare.
Vissa grupper är undantagna från listningstaket. Det gäller nyinflyttade till länet, nyfödda till vårdnadshavare som är listade på vårdcentralen och inflyttade till särskilda boenden (äldreboende) som har samarbete med vårdcentralen.
Svenska Läkarförbundet står bakom Socialstyrelsens rekommendationer om max 1100 patienter per heltidsarbetande specialist i allmänmedicin.
Nordfri konstaterar att undantagsreglerna får märkliga effekter. En familj som flyttar inom kommunen kan förvägras att lista sig på närmaste vårdcentral och måste köa för plats. Samtidigt kan en person som flyttar från ett annat län gå förbi kön.
Cinis Fertilizers aktie noterar nytt bottenrekord
Konstgödseltillverkaren Cinis Fertilizer i Köpmanholmen - vars utveckling Nordfri följt - noterade den 25 oktober ny lägstakurs under de senaste 52 veckorna. Kursen stannade på 16,5 kr.
Som högst har kursen varit 50,8 kr under 2024.
Sundsvall Energis nya mål: rädda klimatet och leverera ånga till e-metanolfabrik
Tidningen Energi skriver om det kommunala bolaget Sundsvall Energis framtidsplaner. Bolaget står för hälften av kommunens klimatpåverkan och det politiskt satta målet är att Sundsvall ska vara klimatneutralt år 2030.
En av bolagets planer är att bygga ett biokraftvärmeverk. Idag produceras fjärrvärme (och el) i ett avfallskraftvärmeverk. Värme köps också av SCA från bruken i Sundsvall och Timrå. Biokraftvärmeverket ska hjälpa kommunen att klara klimatmålen samt producera fjärrvärme, ånga och ”biogen koldioxid” till den e-metanolfabrik som ska byggas i Sundsvall.
E-metanolfabriken är av samma slag som det nedlagda projektet Flagship ONE i Örnsköldsvik. Fabriken i Sundsvall har givits namnet Flagship TWO.
”Med den blivande e-metanolfabriken får vi en stor ångkund och med nuvarande produktionsmix blir vår energibalans inte bra, utan det krävs en förändring.” - säger Bjarne Öberg, produktionschef på Sundsvall Energi.
Investeringen är i storleken 2 miljarder kr, vilket är ungefär 20 000 kr per invånare i Sundsvalls kommun. Den omfattar en 60 MW panna med tillhörande turbin, samt - med Östbergs ord - ”det som krävs för att vi ska kunna vara värd för en e-metanolfabrik”.
Nordfri undrar om det ingår i en kommuns uppgifter att investera 20 000 kr per invånare i nytt kraftvärmeverk, för att bli leverantör till en ny privat fabrik?
Den politiska beslutsprocessen är sådan att Sundsvall Energis styrelse förväntas kunna fatta ett investeringsbeslut tidigast i slutet av 2025. Ett nytt kraftvärmeverk kan då stå klart 2-3 år senare.