Tillväxtlurendrejeri, Centrum för rättvisa och planekonomisk kommunexpansion
Kommunernas tillväxtarbete i Västernorrland tar sig alltmer bisarra utryck. I ett pressmeddelande från den 12 december skriver Örnsköldsviks kommun:
"Västernorrland är i ett expansivt skede och kompetensförsörjningsbehovet är stort. Igår beslutade Europeiska socialfonden (ESF) att bevilja närmare 14 miljoner kronor till det länsgemensamma projektet Kompetensmatchning och Inkludering (KomIn) som kommer att ledas av Örnsköldsviks kommun."
Västernorrland är inte i expansivt skede. Tvärtom krymper länet och det snabbt. Det är illa när en kommunförvaltning ljuger dess uppdragsgivare och finansiärer rakt i ansiktet.
Pressmeddelandet illustreras med en bild på sju byråkrater, anförda av näringslivschefen Fredrik Holmgren, som alltså ska arbeta med "Kompetensmatchning och Inkludering". Om företagen inte klarar att rekrytera personal till länet, varför ska vi tro att hjälp från byråkrater gör någon skillnad?
I pressmeddelandet upprepas amsagan om 40 000 inflyttade till länet till 2030.
Samma kommun har också fått för sig att - enligt P4 Västernorrland - ta fram 1500 villatomter att sälja. Kommunens mark- och exploateringschef Frida Nordstrand redogör glatt i en intervju för hur översikts- och detaljplaner ska ses över. Steg ett är alltså att slåss mot den egna byråkratin som planmonopolet skapat.
Journalisten ställer ingen fråga om hur priserna på befintliga fastighetsägares småhus kan påverkas av 1500 nya kommunvillatomter, om den där anstormningen av nya kommuninvånare uteblir.
Regionbeslut: halv miljard till "regional utveckling"
Vid regionala utvecklingsnämndens sammanträde den 12 december antogs en verksamhetsplan och en budget för arbetet med regional utveckling. Knappt 520 miljoner kr viks för ändamålet.
Jonny Lundin (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden:
"Med antagna planer stärker vi möjligheterna för ett ändamålsenligt och modigt utvecklingsarbete. Med de prioriteringar vi nu slagit fast kan vi nu fortsätta framåt med aktörerna i länet för den nödvändiga samhällsomställningen."
Det framgår inte på RVN:s hemsida på ett vederhäftigt sätt vad dessa prioriteringar är. Än mindre vad som är att betrakta som centerpartistisk politik i sammanhanget. I somras meddelade regionstyret att prognosen för 2024 är ett samlat underskott på 939 miljoner kr.
Kinesiska PTL:s fabriksetablering i Timrå fördröjs ytterligare - Inspektionen för strategiska produkter ger inte klartecken
Inspektionen för strategiska produkter, ISP, har meddelat PTL att tillstånd till etablering ännu inte kan ges. Enligt uppgifter från PTL innehåller myndighetens besked "vissa villkor för investeringens genomförande". Bolaget har för avsikt att tillgodose kraven.
ISP har granskat PTL under ett halvårs tid och tittar bl.a. på ägarförhållandena i bolaget.
Nyheten om ISP:s besked framställs olika av olika massmedier. Tidningen Affärsvärlden kallar saken ett "nytt bakslag" och "betydande hinder". SVT Västernorrland intervjuar istället kommunstyrelsens ordförande i Timrå, Stefan Dalin (S), som ges stort utrymme att framföra åsikten att beslutet från ISP är ett "ja, med villkor".
Stefan Dalin kan dock inte på en rak fråga svara på vad villkoren är. Sannolikheten att SVT Västernorrland skulle pressa Stefan Dalin i något sammanhang alls, är låg. Han är nämligen gift med Kristin Hånell - som är journalist på just SVT Västernorrland.
Affärsvärlden: https://www.affarsvarlden.se/artikel/kinesiska-miljardsatsningen-i-timra-stoppas-bolaget-lagger-locket-pa
SVT Västernorrland: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/sakerhetsgranskningens-besked-torsbodasatsningen-maste-uppfylla-villkor-for-att-fa-gront-ljus
Befolkningsfrågan: Sundsvall ska växa - säger samma politiker som lägger ned förskolor
Mainstreammedia uppärksammar allt oftare kommunpolitikernas dubbla budskap i befolkningsfrågan. Flera av länets kommuner har uttalade tillväxtmål. Örnsköldsvik ska öka från knappt 56 000 invånare till 65 000 år 2030. Ibland talar man istället om en ökning på 5000. Sundsvall har som mål att nå 100 000 invånare.
P4 Västernorrland har uppmärksammat att just Sundsvalls kommun lägger ned förskolor parallellt med sina tillväxtambitioner. I en intervju säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Säwén (S) bl.a. så här:
"Vi jobbar stenhårt för att vända befolkningsutvecklingen. Vi jobbar stenhårt för att barnfamiljer...för att vi ska ha fler barn i Sundsvall i framtiden."
Han lägger sedan till att man måste dock hantera situationen som den är nu 2024. Det framgår inte på vilket sätt kommunen arbetar med att barnen i Sundsvall ska bli fler.
Länk: https://sverigesradio.se/artikel/forskolor-laggs-ned-men-sundsvall-ska-vaxa
Örnsköldsvik Airport alltmer debatterad
Örnsköldsviks Allehanda har publicerat en rad insändare på ämnet flygplatsens framtid. Den kommunalt ägda och driftade flyplatsen lämnar ett underskott på 30 miljoner kr, trots miljonstöd från Trafikverket.
En insändare menar att flygplatsen är av stor vikt för näringslivet. En annan hävdar motsatsen och menar att Umeå duger lika bra, samt att skattebetalarna inte ska subventionera näringslivets flygresor.
Flygbolaget Amapola har tidigare flugit mellan Örnsköldsvik och Stockholm genom nödupphandlad trafik i statens tjänst. Idag har flygbolaget en linje igång på rent kommersiella villkor. Ja, kommersiella om man undantar att flygbolaget inte betalar avgifter för nyttjandet av flygplatsen som faktiskt täcker de uppkomna kostnaderna. Utan skattestöd till flygplatsen - ingen flyglinje.
Kommersiella flyglinjer verkar dock inte vara Amapolas huvudsakliga verksamhet. Nordfri frågade Trafikverket hur stora utbetalningar myndigheten har gjort till Amapola och vad de avser. Det visade sig att Amapola sedan 27 oktober 2023 får ersättning från Trafikverket för att trafikera rutterna Gällivare-Kramfors-Arlanda och ett nätverk av rutter gällande Hemavan, Arvidsjaur, Lycksele, Vilhelmina och till Arlanda.
Under 1 januari- 26 oktober 2023 gällde andra avtal med Amapola och Trafikverket. Då trafikerade Amapola rutterna Torsby-Hagfors-Arlanda, Vilhelmina-Lycksele-Arlanda och Hemavan-Kramfors Arlanda.
Under 2023 fick Amapola 112 726 380 kr och 1 januari 2024 till dags dato har ersättningen som betalats ut till Amapola uppgått till 140 754 310 kr. Bolaget omsatte drygt 400 miljoner kr under 2023.
Centrum för rättvisa tar sig an fallet Therese - föräldrarna har ännu inte fått träffa sin dotter
Den 10 december meddelade Centrum för rättvisa att de kommer att hjälpa Therese föräldrar. Hösten 2024 kunde Uppdrag granskning avslöja att en förvaltare knuten till företaget Optio ansökte om skyddad folkbokföring för sin huvudman Therese och sedan flyttade henne 65 mil från Degerfors till Örnsköldsvik. Därefter har föräldrarna inte fått träffa sin dotter på 3 års tid.
Lisa Greene, jurist hos den ideella föreningen, säger:
”Föräldrarna har rätt att få en oberoende rättslig prövning av beslutet som splittrade deras familj.”
Centrum för rättvisa har hjälpt föräldrarna Ulla och Hans Andersson att överklaga beslutet till förvaltningsrätten med stöd av Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna, som skyddar rätten till respekt för familjelivet.
Överklagandet finns att läsa i sin helhet på CFR:s hemsida. Det är daterat 10 december och det framgår i det att föräldrarna fortfarande inte fått träffa Therese.
Läs överklagandet: https://centrumforrattvisa.se/wp-content/uploads/2024/12/FR-Overklagande-Ulla-och-Hans-Andersson-2024-12-10.pdf
Strandade förhandlingar mellan Övikshem och Hyresgästföreningen - lämnas till medling
Allmännyttiga Övikshem och Hyresgästföreningen kommer inte överens om nya hyror. Bostadsbolaget lämnar därför över ärendet till Hyresmarknadskommittén för medling. Detta meddelar Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.
Hyresgästföreningens förhandlare Peter Sjöbom:
"Vi hade mycket hellre sett en lösning vid förhandlingsbordet, hyresförhandlingar avgörs alltid bäst av parterna lokalt. De stora förlorarna vid en sådan här utdragen process är naturligtvis hyresgästerna. Det är nu osäkert när det blir klart med ny hyra och risken är uppenbar att hyresgästerna kommer drabbas av retroaktiva hyreshöjningar."
Pressmeddelandet: https://via.tt.se/pressmeddelande/3722382/hyresforhandlingarna-med-ovikshem-gar-till-medling?publisherId=3236617&lang=sv
Barnomsorgstaxa i Sollefteå beslutad för 2025
I fredags lade Sollefteå kommun upp information om ny barnomsorgstaxa på kommunens hemsida. Taxan beror likt tidigare av barnets ålder och hushållets inkomster.
För ett barn 1-2 år gammalt i förskola gäller avgiften 3% av hushållets samlade bruttoinkomst men max 1783 kr/månad. Inkomsttaket har höjts från 56 250 kr/månad till 59 440 kr/månad. Per år betalar ett hushåll max 21 396 kr per barn 1-2 år gammalt. Avgiften för äldre barn är lägre.
Samtliga länets kommuner erhåller statsbidrag från Skolverket med anledning av att maxtaxa i barnomsorgen tillämpas. För Sollefteås del var bidraget drygt 3 miljoner kr under 2024.
Enligt statistikdatabasen hos SCB är 184 600 kr/år den genomsnittliga totalkostnaden för ett barn/elev i "förskola, förskoleklass, fritidshem, pedagogisk omsorg, öppen förskola och fritidsverksamhet". (Gäller år 2023).
Cinis Fertilizer skeppade ut ny omgång konstgödsel - aktiekursen föll
Cinis Fertilizer meddelade fredagen den 13 december att bolaget lastat 3200 ton kaliumsulfat på samma fartyg som tidigare i veckan anlände hamnen i Köpmanholmen med insatsvara till fabriken. Cinis Fertilizer menar att därmed gjordes ett viktigt steg i optimeringen av fabrikens logistikflöde.
Aktiehandeln svarade med att sänka kursen till 12,18 kr vid stängningsdags. För ett halvår sedan handlades kursen som mest för fyra gånger så mycket.
Pressmeddelande: https://news.cision.com/se/cinis-fertilizer-ab/r/cinis-skickar-ytterligare-fartygslast-med-kaliumsulfat-och-testar-logistiklosning,c4082025