Sundsvalls avfallsförbränning: endast 12% kommer från egna invånarna
Det senaste året har Västernorrlands län sett ordentliga prishöjningar på fjärrvärme. En klar skillnad mellan kommunal och privat fjärrvärmeproduktion kan därvidlag ses. I Timrå, Kramfors och Sollefteå är fjärrvärmenäten med tillhörande produktion sålda till privata aktörer sedan länge. Prishöjningarna där är 20, 27,4 respektive 20%. I övriga kommuner är prishöjningarna 12% eller lägre. Lägst i Ånge med 8,9%. Naturliga monopol är mumma för privata företag.
I Sundsvall, Örnsköldsvik och Härnösand finns kraftvärmeverk, vilket saknas i övriga kommuner. Ett kraftvärmeverk producerar både el och fjärrvärme genom att i en förbränningsprocess värma vatten. En del av vattnet avleds som ånga till en turbindriven generator.
Örnsköldsviks kraftvärmeverk har en panneffekt på 130 MW. En del av effekten nyttjas att driva en turbin om 40 MW. Härnösands kraftvärmeverk ligger i Murbergsviken och driftas av kommunala HEMAB. Några uppgifter om effekter går inte att finna på nätet. Båda kraftvärmeverk i Örnsköldsvik och Härnösand är dock bioeldade. Det betyder att restprodukter från skogsbruket används som bränsle i processen och i viss mån även torv.
HEMAB uttrycker viss stolthet över att kraftvärmeverket är bioeldat. På Facebook skriver man: ”Vi eldar INTE med avfall. Vi eldar INTE vad som helst som brinner. På Kraftvärmeverket i Murbergsviken eldar vi till 99,9 % med fossilfria bränslen…”.
Det är annorlunda i Sundsvall. Mycket annorlunda. Korstaverket heter kraftvärmeverket och det är avfallseldat. Man eldar alltså sopor. 2021 hade Korstaverket 4000 fjärrvärmekunder och Sundsvall Energi investerade 100 miljoner kr för att höja effekten från 55 till 70 MW. Bjarne Öberg, produktionschef, menade då att man nu kan elda mer avfall och därmed ”ge mer klimatnytta”.
Det är dock inte bara Sundsvallsbornas egna sopor som eldas. Produktionschefen Öberg lät meddela:
”Vi eldar i dag 550 ton avfall per dygn och efter ombyggnad behövs cirka 100 ton ytterligare. Att få in mer avfall är det minsta problemet, det är överskott på avfall både nationellt och internationellt. Merparten av det vi eldar kommer från närregionen.”
Nordfri har synat detta påstående närmare och kan redogöra för detaljerna i Sundsvalls sopförbränning.
Under 2023 förbrände Korstaverket totalt 127 577 ton sopor. Nordfri har begärt ut data från Sundsvall Energi som visar hur dessa fördelar sig i ursprung. Det kommunala energibolagets svar förvånar. Man förbränner sopor från kommuner i Västernorrland såväl som i två angränsande län, samt importsopor från utlandet. Faktum är att endast dryga 12% av soporna som eldas i Korstaverket är hänförliga till Sundsvallsborna.
I sitt svar till Nordfri kallar Sundsvall Energi sin sopimport för ”export av miljötjänst”.
Korataverket tog emot 49 743 ton sopor från andra kommuner. Dessa kommuner är Timrå, Ånge, Ragunda, Åre, Kramfors, Strömsund, Östersund, Sollefteå, Hudiksvall och Krokom. Från utlandet togs emot 62 835 ton sopor. Av dessa hade 45 392 ton sitt ursprung i Storbritannien, 6426 ton i Irland och 10 567 ton i Norge.
På varje 1 kg sopor en Sundsvallsbo lämnade ifrån sig så tillfördes 7,3 kg sopor från andra kommuner och utlandet. I Härnösand är man däremot stolt över att inga sopor förbränts i det egna kraftvärmeverket. Två ytterligheter: de som förbränner andras avfall i stor omfattning och släpper ut rökgaserna över de egna invånarna, respektive de som låter andra förbränna det egna avfallet.
Nordfri vet inte hur Sundsvall Energi kontrollerar att de importerade soporna är fria från tungmetaller och andra besvärande föroreningar. Däremot är det ett faktum att våren 2023 polisanmäldes bolaget efter att förhöjda kvicksilvervärden upptäckts i aska från Korstaverket. Produktionschef Öberg yttrade sig då i SVT Västernorrland:
”Med anledning av de förhöjda värdena av kvicksilver i flygaskan stoppade vi frakten till Blåberget, där vi normalt sett deponerar det här avfallsslaget på en särskild anlagd och anpassad del av deponin.”
I skrivande stund känner inte Nordfri till om polisanmälan har föranlett ett rättsligt efterspel. Känt är däremot att Sundsvall Energi under 2024 återigen höjer fjärrvärmepriset. Denna gång med 7%.