7 min read

Studier, utanförskap och gurkodling i Kramfors

Andelen som studerar vidare på högskola. Mer om utanförskap. Agtira nyemitterar, lånar och odlar gurka i Kramfors. Fel blod vid blodtransfusion. M.m.
Studier, utanförskap och gurkodling i Kramfors
Svenska kraftnät uppgraderar en del av stamnätet i Sollefteå kommun. Anledningen är vindkraftsutbyggnaden. Bilden visar vägtransport av ett rotorblad till ett vindkraftverk på vägen mellan Örnsköldsvik och Sollefteå. Bild: Nordfri.

SCB släppte i den 7 november statistik över hur hög andel av de som tog studenten 2019 som dels läste ett högskoleförberedande program, dels även påbörjade högre studier inom fem år efter studenten. Datan visar på stora skillnader mellan olika delar av landet.

Andelen studenter - oavsett om de läst högskoleförberedande program eller inte - som påbörjar högskolestudier inom fem år efter studenten är högst i storstäderna. Andelen var där 70%. Lägst andel återfanns i landsbygdskommuner med besöksnäring – 42%.

Enligt SCB förklaras skillnaderna främst av att andelen studenter som väljer ett högskoleförberedande gymnasieprogram är betydligt högre i storstäderna (83%) och lägre i landsbygdskommuner (drygt 50%).

Betydande skillnader föreligger också mellan könen. I landsbygdskommuner studerar ca 35% av männen vidare på högskola inom fem år efter studenten. Samma andel för kvinnor är ca 55%.

För Västernorrlands kommuner gäller att av de gymnasister som läste ett högskoleförberedande program och tog studenten läsåret 2018/19, så hade 64,5-73,5% påbörjat högskolestudier fem år senare:

Ånge, Sundsvall och Sollefteå uppvisar marginella skillnader mellan könen. Störst skillnad återfinns i Härnösand. Där var andelen kvinnor 83,6% och andelen män 61,9%.

Tittar man istället på samtliga studenter som tog studenten 2018/19 och inte bara de som läste högskoleförberedande program, så ser det ut så här:

Minst benägna att studera på högskola är unga män i Kramfors kommun, där endast knappa 32% läst vidare fem år efter studenten. Mest benägna är unga kvinnor i Härnösand. Som synes i diagrammet är könsskillnaderna mycket stora i samtliga länets kommuner utom Sollefteå.

Hela nyheten kan läsas här: Vanligast att ungdomar i storstäder läser vidare

Utanförskap i Västernorrland - inte bara en fråga om brott

I ett samarbete har Boverket och SCB analyserat ”utanförskapet” i Sverige. Arbetet har gjorts på regeringens uppdrag och nyligen presenterades resultatet i rapporten ”Fördjupad analys om utanförskap”.

Myndigheterna konstaterar att det saknas en definition av ”utanförskap”. Man har därför valt att studera följande områden:

• Kriminalitet

• Otrygghet

• Bidragsberoende

• Trångboddhet

• Lågt demokratiskt deltagande

• Svaga skolresultat

• Svag arbetsmarknadsetablering

• Lågt engagemang i föreningsliv och civilsamhälle

• Ohälsa

Graden av utanförskap beskrivs sedan som den sammanvägda problematiken inom dessa områden. Man har analyserat ned på en geografisk upplösningsnivå som motsvarar vad SCB kallar för ”RegSO” (regionala statistikområden).

SVT Västernorrland har skrivit om analysrapporten och återger då att Västernorrland förekommer på utanförskapslistan med tre områden: Bredsand (Sundsvall), Nacksta (Sundsvall) och Kramfors stad västra. Däremot har inte SVT redovisat de områden som har fördjupade problem inom ett av områdena. Dessa är som följer:

Svaga skolresultat:

Husum (Örnsköldsviks kommun)

Kramfors stad centrum

Kramfors stad södra

Ohälsa:

Bollstabruk (Kramfors kommun)

Kramfors stad södra

Nyland-Sandslån (Kramfors kommun)

Väja-Dynäs (Kramfors kommun)

Älven Östra (Kramfors kommun)

Ljungaverk (Ånge kommun)

Utansjö-Ramvik (Härnösands kommun)

Anmälda brott:

Kramfors stad västra

Stenstaden (Sundsvalls kommun)

Örnsköldsvik centrum

Västermalm (Sundsvalls kommun)

Förankring på arbetsmarknaden:

Kramfors stad centrum

Kramfors stad södra

SVT:s artikel kan läsas här: Ny rapport: Nacksta, Bredsand och Kramfors med på nationell lista över utanförskapsområden | SVT Nyheter

Fullmäktige i Sollefteå ställs in

Presidiet i Sollefteå kommunfullmäktige har beslutat att ställa in fullmäktige i november. Något skäl till varför anges inte. Kommunen meddelar dock att allmänheten är välkommen till fullmäktige i december.

Det är inte ovanligt att fullmäktige ställs in. Det sker varje år i Örnsköldsviks kommun. Som anledning brukar anges att antalet ärenden är för få. Antalet ledamöter förblir trots detta fortsatt detsamma.

Kommunfullmäktige inställt - Sollefteå kommun

Trygghetsvandring för företagare i Härnösand

Härnösands kommun bjöd in företagare till ”trygghetsvandring” den 12 november. Syftet var att ” utforska och förbättra säkerheten i centrala Härnösand”. Särskilt skulle undersökas ”utformningen av gator, belysning, skyltning och tillgänglighet med särskilt fokus på trygghet och säkerhet”.

Nordfri vet inte huruvida trygghetsvandringen blev av eller vad resultatet blev, men konstaterar att en inte obetydlig andel av Härnösands invånare (eller företagare) måste uppleva staden som otrygg. Några ledtrådar till varför det är så ger kommunen inte i sin kallelse.

Häng med på trygghetsvandring - Harnosand.se

11 miljarder behövs för att fullända fiberutbyggnaden

Regionerna Västernorrland och Jämtland har tillsammans upphandlat en studie som uppskattar kostnaderna för att fiberansluta samtliga kvarvarande byggnader i Västernorrland och Jämtland-Härjedalen. Studien tar hänsyn till avstånd till närmaste fiberdragning, jorddjup och befolkningstäthet. Resultatet säger att kostnaden är 11 miljarder kr.

Syftet med upphandlingen är att använda materialet vid ”påverkansarbete gentemot nationell och EU-nivå”.

Nordfri har tidigare berört ämnet i texten ”Bredbandsutbyggnaden och alla stöden - vad hände sen?” och konstaterar att bredbandstokeriet fortsätter.

Region Västernorrland - Noterat från regionala utvecklingsnämnden

Utredning om jakt- och viltvårdsmyndighet förlängs

Regeringen har beslutat att förlänga utredningstiden för utredningen ”En ny jakt- och viltvårdsmyndighet”. Utredningen tillsattes sommaren 2023 och regeringen uppgav då följande:

En särskild utredare ska göra en översyn av fördelningen av de uppgifter som de statliga förvaltningsmyndigheterna ansvarar för inom jakt- och viltvårdsområdet. I uppdraget ingår att analysera om det statliga åtagandet inom jakt- och viltvårdsområdet bör omprövas och utreda formerna för samt föreslå en ny jakt- och viltvårdsmyndighet som ska ansvara för viltförvaltningen på nationell nivå.

Utredningen var tänkt att redovisas senast den 31 januari 2025. Det datumet skjuts nu fram till 30 april 2025.

Antalet lösta statliga jaktkort minskar stadigt. I Västernorrland är minskningen 900 jaktkort de senaste fyra åren. Av länets jägare är 11% kvinnor.

Förre Sida-direktören Carin Jämtin (S): nu brottsbekämpare

Länsstyrelsen meddelar på sin hemsida att ”Länet kraftsamlar mot organiserad brottslighet”. Ett möte har hållits på residenset i Härnösand där företrädare för länets kommuner, regionen, polisen och länsstyrelsen samlades för att lägga sista handen på en överenskommelse om samverkan för att bekämpa organiserad brottslighet.

Myndigheten låter veta att två områden ska prioriteras: rekryteringen av unga till kriminella gäng respektive att förebygga den kriminella ekonomin.

Det framgår inte på vilket sätt man kommer att agera annorlunda än län i södra Sverige, givet att de senare överlag har misslyckats i sina brottsförebyggande föresatser.

Länet kraftsamlar mot organiserad brottslighet | Länsstyrelsen Västernorrland

Agtira lånar, nyemitterar och odlar gurkor åt Lidl

Växthusodlingsföretaget Agtira meddelar att man har för avsikt att ta in kapital knappt 60 miljoner kr genom en nyemission. Det sker i form av en företrädesemission, vilket betyder att befintliga ägare har förtur vid köp av de emitterade aktierna.

Agtira meddelar samtidigt att man tar upp ett lån från en av huvudägarna. Lånets storlek är 20 miljoner kr.

Agtira har helt nyligen tillkännagivit att den gurkodling man avtalat med Lidl, kommer att förläggas i Kramfors. Gurkorna kommer att levereras till butikskedjans samtliga 204 butiker. Agtiras VD Erik Jonuks kommenterar:

Vi ser fram emot produktionsstart i Kramfors som tar Agtira vidare på resan mot att revolutionera den svenska livsmedelsproduktionen.

Läs mer:

Styrelsen i Agtira föreslår en företrädesemission om cirka 59,8 MSEK samt säkrar lånefinansiering om 20 MSEK från STÖRRE AKTIEÄGARE - Agtira AB

Agtira och Lidl offentliggör Kramfors som produktionsort för 10-årigt leverantörsavtal - Agtira AB

Sundsvalls Energi blir kylleverantör till e-metanolfabriken FlagshipTwo

Enligt Tidningen Energi ska Sundsvall Energi inte bara bygga ett nytt bioeldat kraftvärmeverk till e-metanolfabriken FlagshipTwo, utan även tillhandahålla processkyla.

En del av tiden kommer kylbehovet lösas genom att fabrikens spillvärme tas tillvara i fjärrvärmenätet. Den lösningen fungerar inte den delen av året efterfrågan på fjärrvärme är låg. För att lösa kylbehovet under den tiden kommer en anläggning för frikyla att byggas. En ledning kommer förläggas 150 m ut i havet på 35 m djup. Med hjälp av pumpar i Sundsvalls hamn leds vattnet vidare till en värmeväxlare, från vilken fabriken tar sin kyla.

Huruvida det är rimligt att en kommun bygger ihop sin infrastruktur med privata företags produktionsanläggningar på det här sättet, tar Sundsvalls kommun inte ställning till, såvitt Nordfri kan utröna.

E-metanolfabriken planeras att tas i drift 2027 och har ett totalt kylbehov på 150 MW.

Energibolag utvecklar nya kyllösningar till e-metanolfabrikerna

Svenska kraftnät uppgraderar 23 km stamnät i Sollefteå kommun

Statliga Svenska kraftnät ska förnya och kapacitetshöja kraftledningen mellan Ramsele och Kilforsen i Sollefteå kommun. Kraftledningen är 23 km lång och den ny bredden på ledningsgatan blir 3-400 m.

Enligt projektledaren Peter Jakobsson är den nya ledningen ”en viktig pusselbit i att hantera de ökade elflödena som är en följd av kraftig vindkraftsutbyggnad”.

Svenska kraftnät bjuder in till samråd under perioden 11 november till 20 december. Den 28 november hålls öppet hus i Ramsele Konferens och Forskarcentrum.

Byggstart är planerad till 2028 och den nya ledningen ska driftsättas två år senare. Befintlig ledning med stolpar kommer att rivas.

Svenska kraftnät menar att man kommer att investera 75 miljarder kr i stamnätet de närmsta 20 åren.

Nu inleds samråd för den nya kraftledningen | Svenska kraftnät

Blodtransfusionen med fel blod: RVN gör Lex Maria-anmälan

Region Västernorrland har gjort en s.k. Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg av sig själva. En patient med en känd blodsjukdom och ett återkommande behov av blodtransfusioner, sökte nettetid vård för besvär. Sjukvården bedömde att blodtransfusion var nödvändigt. När denna skulle utföras lämnades av misstag ”icke förenligt” blod ut. Misstaget upptäcktes efter en stund, varpå blodtransfusionen avbröts.

Patienten drabbades inte av några men. Händelsen klassificeras dock som risk för allvarlig vårdskada.

Region Västernorrland - Lex Maria – utlämning av icke förenligt blod, Dnr 24HSN493