2 min read

Snabbt stigande VA-taxa i Örnsköldsvik - även VD-lönen stiger

John Eriksson är VD för kommunala VA- och återvinningsbolaget MIVA i Örnsköldsvik. Han anger grumliga förklaringar till att kommunen har länets högsta VA-taxa. Men hur utvecklas hans lön?
Snabbt stigande VA-taxa i Örnsköldsvik - även VD-lönen stiger
Det kommunala VA- och återvinningsbolaget MIVA har huvudkontor på Sjögatan 4 i Örnsköldsvik. Bild: Nordfri.

Enligt en artikel i Örnsköldsviks Allehanda betalar boende i Örnsköldsviks kommun länets högsta VA-taxa. Bara det senaste året har taxorna höjts med 17%. MIVA:s VD John Eriksson förklarar utvecklingen med höjda priser på kemikalier, ett föreläggande om att ta reda på slam från fällningsdammar, samt att ledningsnät, vattenverk och avloppsverk är gamla och slitna. 

Höjda priser på kemikalier drabbar även övriga kommuner i länet, så det förklarar inte den stora skillnaden i taxa. Allehanda hänvisar till en kartläggning gjord av Nils Holgerssongruppen, en sammanslutning vars medlemmar utgörs av diverse fastighetsrelaterade företag och organisationer. Deras beräkning på en schablonfastighet visar att ett hushåll i Övik får betala 59% mer än motsvarande hushåll i Härnösand. 

Nordfri menar att förklaringen till den explosiva utvecklingen av VA-taxan är att MIVA - kommunen - inte under överskådlig historisk tid har utfört nödvändigt underhåll i tillräcklig omfattning. Man har lappat och lagat enligt principen brandkårsutryckning. Taxan har därför hållits låg och anläggningstillgångarna har varit stadda i sakta förfall. Detta är i linje med hur kommunen agerar överlag: man gillar att bygga nytt men förmår inte underhålla det som redan finns. 

Historiskt finns det händelser och omständigheter att peka på. För ungefär ett år sedan höll hela centralorten på att bli utan vatten, efter en spektakulär läcka i Själevad. I januari i år var Högbyn m.fl. byar utan vatten, vissa i över 10 dagar. Läckan kunde sedermera lokaliseras till en 270 m lång sträcka, men då förläggningen var gammal saknades kännedom om exakt var ledningen var dragen. Genom åren har olika uppgifter om hur hög andel av producerat vatten som försvinner på vägen fram till konsument presenterats. Om Nordfri inte minns fel så var det som värst ett svinn på 50% och den senaste uppgiften var runt 30%. 

John Eriksson är noga med att påpeka att investeringsbehoven i Örnsködsvik inte är unika. Antalet invånare som ska finansiera dem är däremot få och kommunen stor till ytan. Han nämner dock inte att Öviks 8,7 invånare per kvadratkilometer är betydligt fler än Sollefteås dito om 3,4. 

Det finns dock en sak som utvecklas positivt, om än inte lika snabbt som VA-taxan och det är John Erikssons lön. Han anställdes 1 augusti 2022 av dåvarande ordförande i MIVA:s styrelse, socialdemokraten Jim Sundelin. Förmodligen var det S-styrets sista rekrytering före valet. Eriksson erbjöds en lön på 80 000 kr, vilken han accepterade. 

Eriksson har tidigare haft diverse chefstjänster inom kommunala energi- och miljöbolag i södra Sverige. Genomgående har han stannat 3-4 år på respektive företag. För att hitta en längre anställning får man gå tillbaka till tidigt 2000-tal och en anställning i privat sektor. 

Två år senare har John Erikssons lön stigit till 92 300 kr. Det motsvarar en höjning med 7,4% per år, två år i rad.

Hur utvecklades hemtjänstpersonalens löner under samma tid?