4 min read

Sanering av arsenik, kommunen ledsnade på senfärdig exploatör, statligt stöd till Kramfors, m.m.

Hockeyspelare reserverades mark för projekt som aldrig blev av. Anmäler Örnsköldsviks kommun tillbud till Arbetsmiljöverket i korrekt omfattning? Ørsted tvingas betala tillbaka stödmiljoner. M.m.
Sanering av arsenik, kommunen ledsnade på senfärdig exploatör,  statligt stöd till Kramfors, m.m.
Kramfors kommun får statligt stöd. Bild: Nordfri (Kramfors station).

Länets politiker fortsätter att huvudsakligen vara sysselsatta med två saker: ökad inflyttning/befolkningsexpansion och grön omställning. Det går sisådär. Barnafödandet är lägre än någonsin, inflyttningen vill inte infinna sig och om det alls går att visa upp ett kommersiellt projekt inom "grön omställning" som är ekonomiskt framgångsrikt, så finns det fler haverier.

I riksmedia börjar frågan om barnafödande att bli en fråga att ta på allvar. Statsminister Ulf Kristersson skrev en debattartikel i Svenska Dagbladet i ämnet. Den publicerades 30 oktober (https://www.svd.se/a/938Q3q/ulf-kristersson-varfor-fods-sa-fa-barn-i-sverige). Studio Ett i P1 tog uppämnet så sent som i torsdags (https://sverigesradio.se/artikel/barnafodandet-i-sverige-minskar-vad-far-det-for-konsekvenser).

Hos de regionala politikerna i Västernorrland är däremot frågan stendöd.

Hockeyspelare reservades mark för exploatering under lång tid och fick rabattpris - blev inget och nu bryter kommunen samarbetet

En Modo-spelare fick i omgångar under flera år som exploatör teckna reservationsavtal på fastigheten Gene 3:1 i Örnsköldsviks kommun. Exploatören garanterades ett extremt lågt pris på fastigheten om planerna skulle realiseras. Nu har kommunen tröttnat och avbryter samarbetet.

Läs hela inlägget: https://www.nordfri.se/hockeyspelare-reservades-mark-for-exploatering-under-lang-tid-och-fick-rabattpris-blev-inget-och-nu-bryter-kommunen-samarbetet/

Skolarbetsmiljön i Örnsköldsvik: över 500 interna anmälningar på två år - ändå få anmälningar till Arbetsmiljöverket

Örnsköldsviks Allehanda skriver att på två år har över 500 olycks- och tillbudsanmälningar upprättats internt hos bildningsförvaltningen. Trots det finns endast ett fåtal anmälningar till Arbetsmiljöverket under samma period.

Läs hela inlägget: https://www.nordfri.se/skolarbetsmiljon-i-ornskoldsvik-over-500-interna-anmalningar-pa-tva-ar-anda-fa-anmalningar-till-arbetsmiljoverket/

Föreläggande mot NCC i arbetet med BAE system Hägglunds expansion: sanering krävs vid markarbeten

NCC ska bygga en ny avfallsstation med tillhörande ledningsdragningar åt BAE systems Hägglunds på fastigheten Loket 2. Arbetet medför mark- och grundläggningsarbeten på ett område som konstaterats vara förorenat med arsenik. Sulfidlera har även påträffats i två punkter. Sådan lera oxideras till sur sulfatlera vid kontakt med luftsyre och kan vid markarbeten ge upphov till miljöproblem.

Enligt ett delegationsbeslut fattat av en tjänsteman på samhällsbyggnadsförvaltningen den 11 november, föreläggs bolaget att leva upp till en rad krav. Däri ingår bl.a. att transportera bort förorenade massor till godkänd mottagningsanläggning, uppsamla och rena eventuellt förorenat vatten som uppkommer i arbetet, samt att saneringen ska ledas av en sakkunnig person med miljögeoteknisk kompetens.

Ørsted tvingas betala tillbaka stödet från Klimatklivet - alla 114 miljonerna

Ørsted beviljades stöd från Klimatklivet när e-metanolfabriken Flagship ONE skulle byggas i Örnsköldsvik. Klimatklivet är ett bidragsupplägg som Naturvårdsverket administrerar på uppdrag från regeringen. Av e-metanolfabriken blev intet och Dagens industri rapporterar nu att Naturvårdsverket beslutat att Ørsted måste betala tillbaka hela stödet. Bolaget har meddelat att man har för avsikt att följa Naturvårdsverkets beslut.

Dagens industri menar också att Ørsteds nedskrivningar p.g.a. Flagship ONE nu är uppe i 2 miljarder kr.

Nyheten hos DI: https://www.di.se/nyheter/orsted-far-jattefaktura-fran-staten-efter-miljardfadas/

Timrå kommun förelägger sig själva att återställa strandskyddat område

Sommaren 2023 anmälde en privatperson att byggnationer uppförts på strandskyddat område på fastigheten Strand 5:121 i Timrå kommun. Byggnationerna består av pirar, en sjöbod, altan, lyktstolpar och bryggor. Inom området står också utemöbler och det förvaras båtar där.

Ett och ett halvt år senare har Miljö- och byggnadsnämndens tjänstemän hunnit göra platsbesök och fatta beslut om återställande. I ett föreläggandebeslut konstaterar kommunen att det en gång funnits avtal mellan Kultur- och tekniknämnden och privatpersoner om nyttjanderätt av området. Avtalet är dock uppsagt och de fastighetsägare som var avtalsparter är avlidna eller utflyttade. Andra närboende har dock fortsatt att underhålla och nyttja de byggnader och konstruktioner som beslut berör. Sagda nämnd är inte intresserad av att teckna nytt avtal.

Miljö- och byggnadsnämnden förelägger nu sin systernämnd kultur- och tekniknämnden att avlägsna sjöbod med tillhörande altan samt vinschsystem, brygga och flaggstång. Även lyktstolpar och träbeklädnad på en pir ska avlägsnas.

Tidning om "grön omställning" till hushållen i Härnösand, Timrå och Sundsvall

I helgen har kommunerna Sundsvall, Timrå och Härnösand samfällt delat ut en tidning till samtliga hushåll i respektive kommun. Tidningen har givits namnet ”Här händer det!” och enligt Härnösands kommun ska den ge läsaren en möjlighet att ”följa med i den gröna omställningen”. Man skriver vidare:

Tidningen "Här händer det" delas under helgen ut i Sundsvall, Timrå och Härnösand. De tre kommunerna ökar takten tillsammans för att växa i den gröna omställningen och här kan du läsa mer om vad som sker.

– Vi vill visa allt positivt som händer här och stärka bilden av vår region som en attraktiv plats att bo och verka i, säger Kicki Strandh, kommunikationschef, Sundsvalls kommun.”

Tidningens framsida pryds med orden ”Full fart framåt”. Nordfri konstaterar att det ännu inte hänt så mycket.

Härnösands hemsida: https://harnosand.se/kommun--styrning/nyheter-fran-kommun--styrning/nyheter-fran-kommun--styrning/2024-12-06-ny-tidning-till-dig-i-sundsvall-timra-och-harnosand---folj-med-i-den-grona-omstallningen-med-har-hander-det.html

Kramfors kommun får 59 miljoner kr i statsstöd - för åtgärder till ekonomisk stabilitet

Kramfors kommun ansökte under våren 2022 om ett tillfälligt statsbidrag för att genomföra kommunala åtgärder som skapar ekonomisk balans och minskar kommunens driftskostnader. Delegationen för kommunal ekonomi i balans har nu godkänt kommunens slutredovisning av genomförda åtgärder. Därmed får Kramfors 59 miljoner kr i stöd.

Exempel på åtgärder är energieffektivisering, rivning av fastigheter och läkemedelsautomater.

Kommunalrådet Malin Svanholm (S) menar att bidraget kommer att "hjälpa oss att skapa en hållbar framtid för Kramfors".

Pressmeddelande: https://www.mynewsdesk.com/se/kramfors-kommun/pressreleases/glaedjande-nyhet-fraan-kammarkollegiet-59-miljoner-kronor-i-statsbidrag-3359036