1 min read

(S)undsvall drömmer vidare om den stora etableringen

Sundsvalls kommunalråd Niklas Säwén drömmer om framtida etableringar.

Sundsvalls kommun har fattat beslutet att i sitt "tillväxtarbete" underlätta för företagsetableringar och främja bostadsbyggande. Detta som en strategi i arbetet att försöka stärka regionens framtid. Målet är att skapa fler arbetstillfällen genom att förbättra villkoren för näringslivet, vilket i sin tur ska locka nya invånare och säkerställa resurser för välfärden, menar man. Kommunen planerar därför att ta fram nya detaljplaner för både bostäder och verksamhetsmark, med särskilt fokus på att möta de behov som uppstår från storskaliga industriprojekt, såsom etableringen i Torsboda.

Ovan framgår i en nyhetsuppdatering på Sundsvalls kommuns hemsida, där de betonar vikten av att vara proaktiva för att hänga med i den snabba utvecklingen som präglar området.

Man vill också effektivisera sin service till företag genom att korta handläggningstider och erbjuda bättre stöd, samtidigt som de prioriterar viktiga infrastrukturprojekt som Ostkustbanan för att förbättra kommunikationerna. Bostadsbyggandet ses som en nyckel för att möta efterfrågan från en växande befolkning, och kommunen avser att noga analysera vilka typer av bostäder som behövs. Genom dessa insatser vill Sundsvalls kommun positionera sig som en attraktiv plats för både människor och företag, redo att ta tillvara möjligheterna i en expansiv tid.

"– Vi ska fortsätta fånga möjligheterna i framtidsbranscherna, och lutar oss inte tillbaka – men riktar om fokus för att få mer kraft och resultat" säger Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens ordförande.

Nordfri konstaterar att det är samma skiva som vevas ännu ett varv: räddningen ska komma utifrån. Ett alternativ är att arbeta med och för kommunens egna invånare, samt försöka underlätta och främja deras skapande förmåga.

Tidigare har Nordfri rapporterat att Boverkets bedömning - baserad på demografisk analys - är att inga bostäder behöver byggas i någon av Västernorrlands kommuner.