4 min read

Optios förvaltare får nya uppdrag, kyrkbråk om skogen och Backlund Arab får första utbetalningen

Nya uppdrag till Optios förvaltare trots det som hänt med Therese. Bråk inom kyrkan om skogsförvaltningen. Backlund Arab får första utbetalningen omställningsstöd. Folkhälsan i länet usel.
Optios förvaltare får nya uppdrag, kyrkbråk om skogen och Backlund Arab får första utbetalningen
Internt bråk i Svenska kyrkan om hur skogen ska förvaltas har uppstått. Bild: Nordfri.

Hösten 2024 presenterades Svenska kyrkans skogsutredning. Utredare var Göran Enander. Det var 2021 som kyrkomötet – Svenska kyrkans ”riksdag” – gav kyrkostyrelsen i uppdrag att utreda hållbarheten i skogsbruket. Den kyrkligt ägda skogen samlas i de s.k. prästlönetillgångarna och omfattar ca 400 000 hektar produktiv skogsmark, vilket gör Svenska kyrkan till rikets femte största skogsägare. Stark kritik har i kyrkomötet riktats mot hur kyrkan förvaltar sitt skogsinnehav.

Skogsutredningen är nu inne i ett remissförfarande där församlingar, pastorat och stift har fram till den 25 februari på sig att yttra sig över den. Även privatpersoner och andra intressenter kan yttra sig.

Utredare Enander föreslår omfattande förändringar. Han vill skydda mer skog än tidigare och anser att kyrkan ska beakta fler värden än endast ekonomiska i förvaltningen. Intäktsbortfallet det kan ge upphov till anser han ska bäras solidariskt inom kyrkan, trots att intäkterna från prästlönetillgångarna varierar mellan olika stift och även inom dessa. Trots att kyrkan är en så stor skogsägare kommer endast en liten del av dess intäkter från skogsbruket. Avkastningen från prästlönetillgångarna ligger på ungefär en halv miljard kr, vilket är ca 3% av Svenska kyrkans intäkter. Kyrkoavgiften som betalas av medlemmarna ger som jämförelse drygt 15 miljarder kr. Utredningen bedömer att en omställning av skogsbruket kostar ungefär 100 miljoner kr årligen.

Fristående Supermiljöbloggen avslöjade den 20 januari att stiftens egendomsnämnder, där förvaltningen av prästlönetillgångarna ligger, kontaktat SLU för att få andra beräkningar gjorda på förväntat intäktsbortfall. Kontakten har skett via egendomsnämndernas samarbetsorganisation Enso. Även stiftsjägmästare har kontaktat SLU.

Supermiljöbloggen skriver:

”En djup konflikt hotar i Svenska kyrkan i arbetet med den skogsutredning som visar hur kyrkans skogar skulle kunna brukas på ett mer hållbart sätt. Stiftens skogsansvariga nöjer sig inte bara med att lämna synpunkter. Man har beställt alternativa utredningar från SLU för att motbevisa förslagen. SLU vägrade först, men ändrade sig efter ett förtäckt hot om indraget samarbete.”

Det inträffade väcker frågan: varifrån styrs egentligen förvaltningen av Svenska kyrkans markinnehav? Ska det vara medlemmarna – via kyrkostyrelsen och kyrkomötet – som bestämmer inriktningen? Eller kan stiftens tjänstemän i den skogliga förvaltningen agera på eget bevåg och enligt egna principer?

Härnösands stift omfattandes Västernorrland och Jämtland förvaltar ca 70 000 hektar produktiv skogsmark och har ett totalt markinnehav på 94 000 hektar. 2021 var avkastningen 40,5 miljoner kr, varav hälften lämnades till kyrkans ”utjämningssystem” och hälften delades ut till de församlingar och pastorat som är andelsägare.

Av avkastningen utgjorde försäljningen av virke den största delen. En fjärdedel kom från avtal om arrende för vatten- eller vindkraft.

[Supermiljöbloggen har meddelat att man kommer att släppa mer information, inklusive namn, om hur stiftsjägmästare och Enso kontaktat SLU. Nordfri följer frågan.]

Therese Optio-förvaltare får nya uppdrag av Ångermanlands tingsrätt

Nordfri kan avslöja att Therese förvaltare åtnjuter både Örnsköldsviks överförmyndares och Ångermanlands tingsrätts förtroende.

Läs hela inlägget: https://www.nordfri.se/therese-optio-forvaltare-far-nya-uppdrag-av-angermanlands-tingsratt-2/

Elina Backlund Arab får första utbetalningen omställningsstöd

Elina Backlund Arab (S) är en av de f.d. yrkespolitiker som kommer att emotta s.k. omställningsstöd under 2025. Hon har ansökt och beviljats stödet under 18 månader. I slutet av januari erhåller hon 65 036 kr och fr.o.m. februari 28 336 kr/månad. Arab fick inte förnyat förtroende av sitt parti efter att det avslöjats att hon hade ett förhållande med Sjukvårdspartiets Robert Thunfors. Hon var vid tiden för avslöjandet ordförande i Region Västernorrlands Hälso- och sjukvårdsnämnd – ett uppdrag som är heltidsarvoderat och betraktas som det näst högsta politiska uppdraget i regionen.

Arabs partikamrat Hans Backlund, som bl.a. har varit ordföranden i nämnden för hållbar utveckling, har tidigare tillerkänts omställningsstöd om 42 463 kr/månad under totalt 21 månader. Under 2024 tog han emot 424 620 kr totalt.

Nordfri konstaterar att yrkespolitiker sällan blir omställda innan perioden för beviljat stöd löper ut.

(Uppgifterna har begärts ut från RVN)

Nedslående folkhälsoparametrar i Västernorrland

Folkhälsomyndighetens återkommande enkätundersökning "Hälsa på lika villkor" visar nedslående trender:

En en allt lägre andel av Västernorrlands befolkning äter tillräckligt med frukt och grönsaker. Knappt 40% av invånarna är fysiskt inaktiva och motionerar färre än 150 minuter per vecka. 20% är stillasittande mer än 10 timmar per dag. Var femte vuxen lider av fetma.

Undersökningen visar också att allt fler unga människor lider av psykisk ohälsa och tilliten till andra har minskat. Nästan 30% uppger att de saknar tillit till andra människor.

Lär mer hos Region Västernorrland: Region Västernorrland - Ny statistik visar trender i Västernorrlänningarnas hälsa och levnadsvanor

Härnösand: S vill skapa rastplats med fullservice vid Högakustenbron

Härnösand arbetar för att det ska anläggas en fullt serviceutrustad rastplats vid Höga Kustenbrons södra brofäste. Restaurangkedjan Rasta har varit intresserade, men meddelat att man inte kan göra etableringen ensamma.

Kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S):

”Efter samtal med branschen vet vi att det här är en mycket attraktiv plats för en modern rastplats. Den har tillräckligt stor yta och ett idealiskt läge, som en knutpunkt vid en stor trevägskorsning och i anslutning till den populära Högakustenbron”

Som vanligt har Socialdemokraterna glömt bort enkla marknadsekonomiska principer: om det är svårt att finna intressenter så betyder det att platsen inte är attraktiv.

Från det södra brofästet är det endast 15 km till Älandsbro strax norr om Härnösand. I Älandsbro finns bensinmackar och viss matservering. Till Härnösand är det 23 km. Norrut finns nästa bensinmack i Ullånger. Avståndet dit är 33 km. In i landet är det 22 km till Kramfors. Vid det norra brofästet finns Hotell Höga kusten med tillhörande restaurang.

Vi önskar Härnösands kommunstyrelseordförande lycka till i sina ansträngningar.

Länk: Nya planer för rastplats vid Högakustenbron - Harnosand.se