Ökat förtroende för vården - men fortfarande lägst i Västernorrland
Enligt 2024 års hälso- och sjukvårdsbarometer har 67 procent av svenskarna mycket eller ganska stort förtroende för sjukvården i sin region, en ökning med sex procentenheter från 2023. Förtroendet ökar med åldern; personer över 60 år uttrycker högre tillit än yngre grupper. Invånarna har något högre förtroende för sjukhusen (67 procent) än för hälso- och vårdcentralerna (63 procent).
Tillgången till vård upplevs som god; 87 procent anser att de får den vård de behöver, en ökning med tre procentenheter sedan 2023. Dessutom tycker 53 procent att väntetiderna på sjukhus är rimliga, medan 68 procent anser detsamma om primärvården.
Ovan framgår i en nyhet från SKR.
RVN kommenterar uppgifterna från SKR på sin hemsida och lyfter bl.a. fram att enligt den senaste hälso- och sjukvårdsbarometern anser 83 procent av Västernorrlands invånare att de har tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver, en ökning med tre procentenheter jämfört med föregående år. Man uppger dessutom att andelen med stort eller mycket stort förtroende för länets hälso- och sjukvård har ökat med sex procentenheter till 54 procent.
Trots dessa förbättringar tvingas RVN konstatera att man fortfarande ligger lägst i landet avseende förtroendesiffror för hälso- och sjukvården. Förtroendet för sjukhusen ligger på 54 procent, medan 56 procent har stort förtroende för hälso- och vårdcentralerna. Geografiska skillnader märks också; invånarna i Örnsköldsvik är mest nöjda, medan de i Ådalen är minst nöjda.