Mer pengar till det lutande planet kallat Folktandvården
Region Västernorrland gör en satsning på Folktandvården under 2025. Ett tillfälligt resurstillskott på 37 miljoner kronor har beviljats för att förbättra tillgången till tandvård, stärka arbetsmiljön och underlätta rekrytering av personal.
Tandvårdsdirektör Annri V Thimstrand menar att tillskottet kommer vid en kritisk tidpunkt: "Vi står inför en mycket svår bemanningssituation och har länge kämpat för att behålla och rekrytera medarbetare." Hon betonar att pengarna ska användas till att höja arbetsvillkoren och tillgängligheten för patienter i hela länet.
Medlen ska bland annat finansiera helgarbete, insatser för riskpatienter samt vidareutbildning av tandsköterskor till tandhygienister med bibehållen lön.
En del av tillskottet riktas särskilt mot lönesatsningar, i syfte att göra Folktandvården mer konkurrenskraftig som arbetsgivare. "Det här är en viktig investering för att säkerställa en hög nivå på tandvården i Västernorrland," säger Thimstrand.
I årsredovisningen för 2023 skrev RVN följande om Folktandvården:
"Folktandvårdens största utmaning har under flera år varit bemanning och rekrytering, så även under 2023. Det föreligger nationellt stor brist inom samtliga yrkeskategorier av tandvårdspersonal. Detta tillsammans med arbete enligt den politiskt fastställda prioritetsordningen, får konsekvenser för såväl ekonomi som för vuxna patienter med lägre prioritet, samt på förmågan att bibehålla medarbetare och yrkesmässig kompetens.
På grund av resursbrist fattades i maj ett politiskt beslut om att frisktandvårdsavtalen ska börja fasas ut inom Folktandvården Västernorrland. Ett omfattande omställningsarbete har inletts, som förväntas pågå under hela utfasningsperioden, ca fem år.
Med uttalad brist på personella resurser har Folktandvården svårt att klara sitt grunduppdrag och arbetar kontinuerligt i syfte att jämna ut vårdköerna mellan länets kliniker och erbjuda en god och jämlik vård över hela länet. För att långsiktigt säkerställa uppfyllnad av uppdraget ser Folktand vården det som nödvändigt att utöka det profylaktiska/förebyggande folkhälsoarbetet. Trots aktivt arbete kan vid slutet av året, ändå konstateras fortsatta skillnader i kösituation inom Frisktandvården." [Nordfris fetning]
Folktandvårdens arbete har år för år minskat i omfattning, med färre vårdtillfällen, undersökningar och vårdtimmar. Enligt RVN:s årsredovisning beror det främst på personalbrist.
Kostnaderna för verksamheten uppgick år 2023 till knappt 300 miljoner kr. Nordfri har inte kunnat finna vilken andelar av dessa som täcktes av egenavgifter respektive tillförda skattemedel.