4 min read

Mannen bakom Optio

Majoritetsägaren i bolaget Optio, Peter Sporrstedt, har anlitats som expert i överförmyndarsammanhang under lång tid. Han är medförfattare till en handbok i ämnet, men har aldrig avslutat sina juridikstudier genom att ta juridisk examen. Sporrstedt har nu startat ett nytt bolag.
Mannen bakom Optio
Mannen anlitas som juridisk expert av offentlig sektor, men har aldrig avslutat sin juridikutbildning. Bild: Nordfri.

Peter Sporrstedt heter mannen bakom bolaget Optio. Företaget har blivit riksbekant genom att en av dess anställda förordnats som förvaltare i två fall som utvecklats till skandaler: fallet Arne Gavelin och senast fallet Therese. Gavelin driver med hjälp av Centrum för rättvisa ett skadeståndsmål gentemot staten. Ärendet väntar på att tas upp i Högsta domstolen. Autistiska Therese blev känd för miljoner TV-tittare när Uppdrag granskning avslöjade att hon aktivt hållits separerad från sina gamla föräldrar. Therese placerades på hemlig ort - Örnsköldsvik - och fick sedan inte träffa föräldrarna på tre års tid. Fullt möjligt har hon ännu inte fått träffa dem. 

Via sitt bolag Moregrit AB är Sporrstedt majoritetsägare i Optio och han var medgrundare när Optio bildades i april 2012. Sporrstedt är hemmahörande i Västerås, där även Optio har sitt säte. På LinkedIn beskriver han sig som ”entreprenör och företagare” och kommenterar sitt styrelseordförandeskap i Optio med orden: ”Genom engagemang för personer med bristande beslutsförmåga startades Optio AB. Idag består verksamheten av att på olika sätt hjälpa människor med rättsliga och ekonomiska angelägenheter.

Optio har sedan starten återkommande figurerat i massmedia med anledning av ärenden där bolagets eller dess personals agerande ifrågasatts. 2013 fastslog Västmanlands tingsrätt i ett mål att juridisk grund för bolagets verksamhet saknas. P4 Gotland granskade 2015 Optiopersonalens hantering av godmanskapet för 70 år gamla Signild. Hon hade nästan inga kläder och arvodet Optio betalades för den anställdes godmanskap var högre än vad Signild hade i fickpengar. Vestmanlands Läns Tidning uppmärksammade 2016 hur en far med en handikappad son blev hotad av Optio, när han utredde dugligheten hos sonens godman. Fadern kontaktade andra huvudmän som hade godmän från Optio och frågade om de var nöjda med hur godmännen utförde sina uppdrag. Det var inte nöjda. ”Slutar du inte med ditt agerande omgående kommer Optio att vidta rättsliga åtgärder mot dig” lät bolaget meddela fadern i ett brev. 

Det är fel att beskriva Peter Sporrstedt som endast företagare. Han har under lång tid haft inflytande på överförmyndarområdet på andra sätt än via Optios verksamhet. I domen från en tvist Sporrstedt hade med Stockholms Stad angående en faktura, framgår det att staden 2010 upphandlade honom som ”strategisk rådgivare”. Idag är Stockholms Stad förmodligen Optios största kund, bedömt utifrån kommungranskaren Jens Nylanders databas. 

Året därefter, 2011, gav Sporrstedt tillsammans med en medförfattare ut boken ”God man och förvaltare: en handbok” på förlaget Studentlitteratur. Den säljs bl.a. hos Adlibris och Bokus. Författarna redogör i tredje kapitlet för vilka egenskaper Föräldrabalken kräver att en god man eller förvaltare ska besitta. En egenskap är ”i övrigt lämplig”. Det är en vagt definierad egenskap, menar författarna. Man redogör därefter för åtta punkter man menar ska anses ingå i sådan ”övrig lämplighet”. En av dessa är ”lyhörd för huvudmannens behov”. På vilket sätt Optios förvaltare Linda Walegren var lyhörd för Therese behov, när hon under tre års tid förvägrades träffa sina föräldrar, är en relevant fråga. Boken används eller rekommenderas av flera kommuner, bl.a. Göteborgs Stad, Tomelilla och Östhammar. 

Regionförbundet Södra Småland (sedermera Region Kronoberg) arrangerade 2015 kurs i Tylösand. Peter Sporrstedt var kursledare och presenterades i inbjudan som ”rådgivande konsult med bakgrund som förvaltningsjurist vid överförmyndarförvaltning” utöver att vara författare till nämnda bok. I tidigare nämnda artikel i Vestmanlands Läns tidning, framgår att Sporrstedt varit jurist på överförmyndaren i Västerås. 

Ljusdalsposten skrev 2015 en artikel om att Riksförbundet för frivilliga samhällsarbetare kritiserade Optios verksamhet. Förbundet menade att den inte vilade på laglig grund. Tidningen redogör för ett skriftligt svar från Sporrstedt på tidningens frågor. Han tituleras ”chefsjurist”. Då tidningen knappast hittat på titeln åt honom, får man anta att han kallar sig själv för det. 

En del titlar är skyddade. Det betyder att det finns lagstiftning som ställer krav på dem som använder titeln. Den som inte uppfyller kraven får inte använda titeln. Följdaktligen får inte vem som helst kalla sig läkare. ”Jurist” är inte en skyddad titel. Vem som helst kan kalla sig jurist. Dock kräver vissa tjänster en avlagd juristexamen, t.ex. kronofogde, advokat eller lagman. 

Sporrstedt uppger på LinkedIn att han är utbildad vid Uppsala Universitet och Mälardalens Universitet. Nordfri kontaktade respektive universitet för att utreda vilken typ av jurist Sporrstedt är. Resultatet förvånade. Visserligen hade han läst juristprogrammet i Uppsala. Dock inte hela, ty någon uppsats blev aldrig godkänd. Det betyder att Peter Sporrstedt saknar juristexamen. 

Om nu Sporrstedt ändå vill kalla sig ”chefsjurist” så står det honom fritt. Han kan också kalla sig ”jurist” när han presenteras som författare. Däremot måste man kunna fråga sig detta: är det rimligt att offentlig sektor rekommenderar eller använder sig av en bok i ett juridiskt ämne, där minst en av författarna saknar juristexamen? Eller att man anställer examenslösa personer som ”förvaltningsjurister”? 

Uppdrag gransknings program om Therese utgjorde mycket dålig PR för Örnsköldsviks kommun.  Miljoner tittare gavs påtaglig anledning att ifrågasätta rättssäkerhet och grad av omsorgskännande i kommunens förvaltning. Skadan är vida större än vad de faktiska problemen i kommunförvaltningen är. Detta för att en gravt misskött verksamhet i form av överförmynderiet blir  - antingen kommuninvånarna vill det eller inte - till symbol för hela kommunens verksamhet utåt. En parallell kan dras till när Bjästas alla invånare fick bära skulden för en trängre krets människors klandervärda beteende i efterdyningarna av två våldtäktsfall. 

Men det är inte bara Örnsköldsviks kommun som drabbats av dålig PR. Det har, förstås, även Optio gjort. En miljonpublik förknippar nu bolagsnamnet med omoral och en cynisk hantering av människor. Även om minnet av Optio hos tittarkollektovet kommer att klinga av, så kommer spåren av skandalen på internet att förfölja Optio i åratal. Vad gör man då?

Startar nytt bolag. Peter Sporrstedt och hans minoritetskompanjon Roger Pearson registrerade den 27 september ett nytt bolag: Sveriges förvaltarenhet AB. Bolagets verksamhetsbeskrivning lyder: 

Föremålet för företagets verksamhet är att stödja privatpersoner, kommuner och andra organisationer med allt som rör ställföreträdarskap inom föräldrabalken samt människors ekonomiska och rättsliga angelägenheter.

Ny förpackning, samma innehåll.