Liquid Wind inleder samarbete med tysk energijätte
Den 10 juli annonserade bolagen Liquid Wind och Uniper att de inleder ett strategiskt samarbete. Syftet är att ”ytterligare accellerera utvecklingen av anläggningar för produktion av e-metanol”.
Liquid Wind har en anläggning under uppförande i Örnsköldsvik i samarbete med det kommunala energibolaget Övik Energi. Tidigare i somras offentliggjordes ett liknande projekt i Sundsvall. Där investerar kommunen 1,5-2 miljarder kr via Sundsvall Energi. Sedan i vintras är det också känt att Liquid Wind samarbetar med Umeå Energi med syfte att starta produktion även där. I Örnsköldsvik ska 55 000 årston produceras. Motsvarande siffra i Sundsvall är ungefär det dubbla.
Liquid Wind kallar sina anläggningar ”FlagshipTWO”, ”…THREE”, o.s.v. Respektive projekt är ett eget bolag och därmed dotterbolag i Liquid Wind-koncernen (där koncernmodern heter ”Freethem Generation AB”). Det är svårt att inte dra paralleller till vindkraftsbolag som anlägger vindkraftsparker i bolagsform och sedan med tiden säljer dessa.
I december förra året avslöjade Dagens Industri att Liquid Winds grundare Claes Fredriksson lockat Bill Gates att investera i Örnsköldsvikprojektet.
Uniper är ett multinationellt energibolag med bas i Tyskland. Sommaren 2022 slutade Ryssland att leverera gas till Uniper som svar på EU-sanktioner. Resultatet blev att Uniper kom på obestånd och togs över av tyska staten. På Unipers hemsida kan man läsa att bolaget är uppbundet i framtida gasleveranser motsvarande 200 TWh, men att man har målsättningen att bli koldioxidneutral år 2040.
I början av juni vann Uniper en tvist mot Gazprom och en skiljedom ger Uniper rätt till 13 miljarder euro i skadestånd samt att avveckla sina åtaganden gentemot det ryska bolaget. Domen får lov att betraktas som symbolisk då Gazprom knappast kommer att betala. Enligt Bloomberg finns dock viss oro i andra europeiska länder som är beroende av rysk gas. I Österrike utgör rysk gas 80% av gasimporten. Det österrikiska energibolaget OMV AG räds en situation där de i ett slags utmätningsförfarande tvingas betala Uniper istället för Ryssland. Resultatet skulle förstås bli att den ryska exporten till Österrike upphör.
Uniper är efter Vattenfall den största ägaren av kraftproduktion i Sverige. Den tyska staten planerar att börsintroducera bolaget under 2024.
Huruvida e-metanol är en framkomlig väg som bränslelösning i transportsektorn eller inte, råder det delade meningar om. Metanol är giftigt och det åtgår avsevärda mängder energi för dess framställning - ungefär 9 kWh per liter. Därtill är energiinnehållet bara hälften mot det hos bensin.
Enligt en uppsats vid Lunds Universitet 2023 (Jonathan Ahlbäck Ikonen) skulle man behöva sälja e-metanolen för ett mer än dubbelt så högt pris som metanol framställd med konventionella metoder baserade på fossila källor. Uppsatsförfattaren menar dock att om man i framtiden 1) inför hårdare policys gentemot CO2-utsläpp, 2) effektiviserar tillverkningsprocessen, 3) får lägre elpris och 4) får högre efterfrågan på metanol, så skulle fabriken bli ”extremt lönsam”.
Uppsatsens slutsats att om bara någonting händer så kan det bli bra, kanske kan sammanfatta de nyindustriella projekten i Norrland i allmänhet och e-metanolen i synnerhet. Krydda sedan med en rejäl dos statliga pengar och lägg risken hos stat och kommun.