Liquid Wind - exit Örnsköldsvik, enter Östersund
Nordfri har tidigare rapporterat om Örstedts nedläggning av e-metanolprojektet Flagship ONE i Örnsköldsvik. I en fabrikstillbyggnad jämte Övik Energis kraftvärmeverk skulle metanol tillverkas med koldioxid från rökgaserna och elektrolysframställd vätgas som insatsvaror. Projektet har erhållit 151 miljoner kr i bidrag från Naturvårdsverkets bidragsprogram Klimatklivet. Enligt uppgifter i affärspressen gör Örstedt nedskrivningar på 2,25 miljarder kr som en direkt följd av att projektet läggs ned.
E-metanol som vara försvinner dock inte. Den 27 augusti meddelade Liquid Wind - den ursprungliga projektören av Flagship ONE - i ett pressmeddelande att Uniper valt Liquid Wind ”för utvecklingen av NorthStarH2-projektet i Östersund”. Enligt pressmeddelandet är Unipers målsättning att tillverka 100 000 ton e-metanol. Det framgår inte om det gäller per år och endast i NorthStarH2-projektet.
Liquid Wind menar att ”[man] har tilldelats uppdraget att utveckla projektet genom att tillämpa sin unika projektmetodik, en standardiserad design och digital plattform som möjliggör effektiv replikering av e-metanolanläggningar”.
Bolagets VD och grundare Claes Fredriksson citeras i pressmeddelandet:
”Vi är mycket glada över att vara en del av Unipers NorthStarH2-projekt. NorthStarH2 visar tydligt att Sverige fortsätter att driva den gröna omställningen med hjälp av landets förnybara källor. Och att elektrobränsle kommer att spela en viktig roll i elektrifieringen av flera sektorer såsom sjöfart, flyg och kemisk industri. Detta samarbetsprojekt, tillsammans med Uniper, är ännu en viktig milstolpe för Liquid Wind, och understryker vikten av partnerskap i kombination med banbrytande teknik i kampen mot global uppvärmning.” [Nordfris fetning]
Att Sverige driver en grön omställning med ”sina” förnybara källor är ett opassande påstående från en e-metanolintressent. Den vindkraft som e-metanolen är beroende av för att kunna kalla sig grön, ägs i hög omfattning av utländska intressen eller internationellt kapital. Uniper är ett tyskt energiföretag som kom på obestånd efter uteblivna gasleveranser från Ryssland.
(Den 21 september 2022 tog den tyska staten över Uniper. Inte ens en vecka senare sprängdes Nordstream.)
Klart är dock att det kommunala bolaget Jämtkraft har en betydande roll i NorthStarH2-projektet, precis som Övik Energi hade i Flagship ONE. Jämtkraft ägs av Östersunds kommun till 98%. Krokom och Åre kommun äger 1% vardera. Huruvida det var meningen att Övik Energi skulle tillhandahålla el till elektrolys, utöver koldioxid, är inte känt och ej heller för Jämtkraft. Däremot är det känt att Jämtkraft bygger ett nytt kraftvärmeverk jämte befintligt verk i Lugnvik. Det är särkilt anpassat för att kunna producera el även under den varmare årstiden då behovet av värme är mycket lågt.
Flagship TWO projekteras vid kommunala Korstaverket i Sundsvall. I ett pressmeddelande från maj 2024 framgår att planerad årsproduktion är 130 000 ton e-metanol. Av pressemeddelandet framgår även att utöver Alfa Laval, Siemens Energy och flera andra bolag, så är just Uniper en av investerarna i Liquid Wind.
Nordfri vet inte huruvida Liquid Wind avser att överlåta drift och ägande på någon annan eller om de ska driva Flagship TWO i egen regi. Hitintills synes bolaget ha bedömt det för riskfullt att själva drifta den egna tekniken.