1 min read

Länsstyrelsen: kommunerna vill inte ha återvandring - försvårar tillväxtmålen

Länsstyrelsen Västernorrland har släppt årsredovisningen för 2024. Där redogör man bl.a. för myndighetens arbete med "integrationsfrågor". En slutsats Länsstyrelsen drar är att länets kommuner inte vill arbeta med frivillig återvandring, då sådan står i konflikt med uppsatta befolkningstillväxtmål.

Länsstyrelsen Västernorrland menar i sin årsredovisning för 2024 att man arbetar långsiktigt med integration genom nätverk och samverkansforum där kommunala tjänstepersoner, politiker, Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och civilsamhället deltar. Under året har fokus legat på det senare skedet av integrationsprocessen, särskilt folkbokföringen av personer med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet. Samverkan med länsstyrelserna i de nordligaste länen har varit viktig, uppger Länsstyrelsen, och tillägger att det särskilt gäller ensamkommande barn.

Myndigheten har lämnat yttranden på remisser inom migration och integration samt arrangerat dialogmöten. En konferens hölls om hur utrikesföddas kompetens kan tas tillvara i en ”socialt hållbar samhällsomvandling”. Samverkansforum har ordnats för informationsutbyte mellan kommuner och civilsamhället. En exempelsamling om medborgarskapsceremonier har distribuerats.

Anvisning av nyanlända och ensamkommande barn, samordning av dialoger om bostadsfördelning och dialoger med kommuner om mottagningskapacitet är andra arbetsuppgifter Länsstyrelsen ägnat sig åt. Kommunerna i Västernorrland har inte aktivt medverkat till bosättning i andra kommuner.

En uppgift som Länsstyrelsen verkar tagit sig an med en stor portion motvilja, är att sprida information om frivillig återvandring genom att ge Migrationsverket tillgång till nätverk för mottagande och integration. Man uppger att Migrationsverket har informerat vid nätverksträffar och att skriftlig information har vidarebefordrats till kommunala ”tjänstepersoner” och politiker.

Länsstyrelsen har även deltagit i en nulägesanalys om frivillig återvandring. Myndigheten uppger dock att trots insatserna är intresset i länet fortsatt lågt, då återvandring anses kunna motverka utvecklingsmål som ökad folkmängd.

Nordfri konstaterar att Länsstyrelsen i klara ordalag redogör för att kommunerna vill växa genom invandring och därför saknar intresse för återvandringsfrågor. Varför ingen av länets kommuner driver opinion för ett ökat barnafödande – om befolkningstillväxt är viktigt – är en fråga vars svar ännu dröjer.