Inflyttare ges förtur i Övikshems bostadskö - är förfarandet lagligt?
Övikshem är Örnsköldsviks kommuns allmännyttiga bostadsbolag och är helt och hållet kommunägt. I Övikshems ägardirektiv står att läsa:
"Kommunfullmäktiges vision, mål och utvecklingsprogram för kraftig befolkningstillväxt anger den strategiska färdriktningen för hur det ska vara att leva och verka i och besöka framtidens Örnsköldsvik."
samt
"AB Övikshem ska i allmännyttigt syfte främja bostadsförsörjning i Örnsköldsviks kommun samt beakta den kommunala lokaliseringsprincipen."
Ägardirektiven är beslutade av Rodret, vilket är kommunens ägarbolag - koncernmodern till de kommunala bolagen. Rodrets styrelse tillsätts av kommunfullmäktige och består huvudsakligen av politiker.
Den lokaliseringsprincip som nämns har sitt ursprung i kommunallagen, där 1 § 2 kap säger att
"Kommuner och regioner får själva ha hand om angelägenheter av allmänt intresse som har anknytning till kommunens eller regionens område eller deras medlemmar."
Göteborgs Stad förklarar lokaliseringsprincipen för sina medlemmar (kommunens invånare) så här:
"Ett [kommunalt] beslut måste ha anknytning till kommunens geografiska område eller dess medlemmar. Den omfattar all kommunal verksamhet om inget annat följer av speciallagstiftning."
Ägardirektiven hänvisar till "allmännyttig". Ordet har sitt ursprung i "Lag (2010:879) om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag", där det används enligt följande:
"Med allmännyttigt kommunalt bostadsaktiebolag avses i denna lag ett aktiebolag som en kommun eller flera kommuner gemensamt har det bestämmande inflytandet över och som i allmännyttigt syfte
1. i sin verksamhet huvudsakligen förvaltar fastigheter i vilka bostadslägenheter upplåts med hyresrätt,
2. främjar bostadsförsörjningen i den eller de kommuner som är ägare till bolaget, och..."
Av ovan följer att ett allmännyttigt bostadsbolag ska främja bostadsförsörjningen i den egna kommunen och enligt lokaliseringsprincipen är denna angelägenhet förbehållen de egna medlemmarna (d.v.s. de egna invånarna).
Övikshem har dock implementerat ett förfarande där - vad man kallar - arbetsinflyttare ges två års "poängbonus" i bostadskön. I praktiken betyder det att "arbetsinflyttare" ges förtur. Men det medför att kommunen fattar beslut om bostadsförsörjning inte bara utan koppling till de egna medlemmarna, utan dessutom på bekostnad av de egna medlemmarna.
Man kan jämföra med en hypotetisk situation där kommunens allmännytta alltid ger arbetsinflyttare förtur framför de egna invånarna.
Förfarandet får också märkliga undanträngningseffekter. Om tre tjänster inom äldreomsorgen utlyses och sedermera tillsätts med två Öviksbor och en Kramforsbo, så får den senare köpoäng i Övikshems kö motsvarande två år.
Kvalificerad arbetskraft med högre inkomster som flyttar till Örnsköldsvik behöver föstås ingen förtur i allmännyttan, utan kan likt en majoritet av kommunens invånare köpa en bostad på den öppna marknaden i form av småhus eller bostadsrätt.