1 min read

Hockeyspelare reservades mark för exploatering under lång tid och fick rabattpris - blev inget och nu bryter kommunen samarbetet

En Modo-spelare fick i omgångar under flera år som exploatör teckna reservationsavtal på fastigheten Gene 3:1 i Örnsköldsviks kommun. Exploatören garanterades ett extremt lågt pris på fastigheten om planerna skulle realiseras. Nu har kommunen tröttnat och avbryter samarbetet.

2016 tecknade Örnsköldsviks kommun ett reservationsavtal med en f.d. Modo-spelare. Avtalet avsåg 35 hektar mark i anslutning till en populär kommunal badplats i Nyänget. Platsen har fin utsikt över havsviken Bäckfjärden och omges av ett landskap med för Höga kusten typiska konturer. Modo-spelarens avsikt var att exploatera marken för ändamålet stugby.

Reservationsavtalet angav även för vilket pris exploatören skulle få köpa marken om planerna realiserades: 2 kr/m2. Prima fastighet om 35 000 m2 med havsutsikt och närhet till badplats skulle säljas för 70 000 kr.

Avtalet löpte till senhösten 2017. Tiden gick men exploatören kom inte till skott med sina planer. Sålunda löpte reservationsavtalet ut. Kommunen förlängde dock raskt tiden genom ett tilläggsavtal. Ny sluttid blev 31 oktober 2018. Inte heller denna tidsfrist kunde exploatören hålla. Kommunen svarade med att bevilja ytterligare ett år och satte ny sluttid till 31 oktober 2019.

Därefter blev förmodligen saken lite pinsam, ty inget ytterligare tilläggsavtal upprättades när senhösten 2018 kom och gick.

Så förflöt tiden och tystnad rådde kring exploatören och hans planer. Våren 2022 kommer ärendet upp på bordet igen och i maj tecknas ett nytt reservationsavtal med sluttid 31 augusti 2023. Priset har nu höjts, men är fortfarande kraftigt rabatterat: 6 kr/m2. 210 000 kr för hela fastigheten Gene 3:1.

Av detta reservationsavtal framgår att exploatören tecknade ett planavtal med kommunen den 12 oktober 2017. I reservationsavtalet står vidare detta:

Arbetet med framtagande av en detaljplan pågick under den tid det fanns ett gällande reservationsavtal, därefter har diskussioner pågått kring förutsättningarna att fortsätta planarbetet och exploateringen. Kommunen och Byggherren är nu överens om fortsättningen och tecknar därför ett nytt reservationsavtal.

När denna formulering sätts på pränt i detta nya reservationsavtal, så har det förlöpt över 5 år sedan fastigheten Gene 3:1 reserverades för exploatören första gången. Det vill sig dock inte heller denna gång. Hösten 2024 tröttnar kommunstyrelsen och återkallar sin egen ansökan om planbesked för detaljplan av del av  Gene 3:1. Senare på hösten beslutar samhällsbyggnadsnämndens utskott att avbryta prövningen av detaljplan för del av Gene 3:1.

Nordfri hävdar att såväl kommunens prissättning som tålamod med ett senfärdigt agerande hos exploatören är unikt i detta fall.