5 min read

Hänt i veckan: förvaltarskandal i Örnsköldsvik, företagarklimat och sinande kassa hos Norrtåg

Förvaltarskandal i Örnsköldsvik. Företagsklimat. RVN i borgen för Norrtågs checkkredit. Bland annat.
Hänt i veckan: förvaltarskandal i Örnsköldsvik, företagarklimat och sinande kassa hos Norrtåg
Samma skog, olika företagsklimat. Men spelar det uppmätta ”klimatet” någon roll? Bild: Nordfri.

Svenskt Näringslivs undersökning av ”företagsklimatet” har rönt allt större uppmärksamhet de senaste åren. Nordfri menar att det finns anledning att inte fästa någon större vikt vid resultatet.

Undersökningen bygger på en enkät där företagare får yttra sig om en rad olika aspekter på sin kommuns hantering av företagsrelaterade frågor. Vilka slutsatser kan man egentligen dra av en sådan undersökning? Begrunda följande två fiktiva exempel.

I kommun A finns en låg grad av företagsamhet. Av tradition lägger sig politiken - socialdemokraterna - i näringslivets angelägenheter och straffar företagare som ger uttryck för fel åsikter. Bestraffningen utförs genom att förhindra företagaren att göra affärer med kommunen, krångla med tillståndsprocesser och utnyttja andra företagare som vapen mot dissidentföretagaren. Detta har pågått mycket länge och resultatet är att det finns få företag och de som finns står politikerna nära och är nöjda med den situationen. Kommunen placerar sig därför högt i Svenskt Näringslivs enkätundersökning.

I kommun B är företagen frispråkiga, talrika och missnöjda med hur kommunen agerar. Man använder enkätundersökningen för att visa sitt missnöje och kommunen placerar sig därför lågt i ranking över företagsklimatet.

Vilken av dessa kommuner har det bästa näringslivet och är bäst rustat för framtiden? Politiker kan bytas ut, men en havererad entreprenörskultur kan vara förlorad för alltid.

I Västernorrland placerar sig alltid Timrå högt i denna undersökning. Senast på plats 30 bland rikets samtliga kommuner och högst av alla kommuner i Norrland. Kommunalrådet Stefan Dalin (S) kommenterar på kommunens hemsida:

– Det här är fantastiskt, men jag inte förvånad! Att vi för femte året i rad kan titulera oss Norrlands bästa företagsklimat är en otrolig prestation och det är ett resultat av alla medarbetares hårda arbete, förstklassiga service och strävan att alltid göra sitt bästa. Jag är oerhört stolt över dem, och det engagemang och den vilja som finns i Timrå för att skapa ett klimat där företag kan växa och utvecklas. Vi ser fram emot att fortsätta bygga vidare på detta., säger Stefan Dalin (S), Kommunstyrelsens ordförande i Timrå kommun.

Frågan är om Timrå har något för sina höga placeringar? Svenskt Näringsliv ligger också via Timbro bakom sidan Ekonomifakta. Där kan man jämföra en rad mätbara egenskaper hos olika kommuner. Det gäller saker som utbildningsnivå hos befolkningen, inkomster, andel bidragsförsörjda, andel företagare, o.s.v.

Det går inte att finna någon betydande skillnad mellan Timrå och Örnsköldsvik hos Ekonomifakta, med undantag för att andelen högutbildade är väsentligt högre i Örnsköldsvik (28,3% mot Timrås 19,8%). Ändå placerar sig Örnsköldsvik i bottenligan i enkätundersökningen över företagsklimat.

Vill man bättre förstå hur företagandet ser ut i olika delar av länet, så kan följande uppgifter från organisationen Företagarna vara av intresse:

Bruttoregionprodukten per capita är 296 000 kr i Timrå. Snittet i länet är 373 000 kr och i Örnsköldsvik 393 000 kr. Sen får ”klimatet” vara hur det vill.

Fallet Therese: vad Uppdrag Granskning inte beskrev

Ännu en förvaltarskapsskandal skakar Örnsköldsvik. SVT:s Uppdrag Granskning avslöjar hur en förvaltare flyttade en autistisk kvinna 65 mil från sina gamla föräldrar. I tre år har föräldrarna förvägrats kontakt med dottern.

Läs hela inlägget: https://www.nordfri.se/fallet-therese-vad-uppdrag-granskning-inte-beskrev/

Norrtågs kassa tom?

På regionfullmäktige den 25 september beslutades att Region Västernorrland ska gå i borgen för 7,5 miljon kr av Norrtågs checkkredit (kontraktskredit) om 30 miljoner kr. Beslutet gäller under förutsättning att Norrtågs övriga ägare fattar liknande beslut.

RVN skriver:

Norrtåg AB står inför ekonomiska utmaningar, främst orsakade av en övergång till produktionsavtal och betalning av en stor skuld till aktieägarna i april 2023. Denna situation har resulterat i en försämrad likviditet, vilket har skapat en obalans mellan bolagets inkomster och utgifter. Efter övervägande föreslås att använda en kontraktskredit för att säkerställa betalningsberedskapen.

Läs mer på RVN:s hemsida: https://www.rvn.se/sv/Om-regionen/Aktuellt-i-Region-Vasternorrland/Nyheter/noterat-fran-regionfullmaktige-25-september/

Övikssosse startar utbildning på Sveavägen 68

Tidigare SSU-ordföranden i Örnsköldsvik, Emil Nordfjell, startar en ”akademi” i regi av den socialdemokratiska tidningen Aktuellt i politiken, hos vilken han är anställd. Akademin ska vara en ”utbildning som är till för att stödja och utbilda en ny generation av röster, progressiva kreatörer, kommunikatörer och opinionsbildare”. 

Utbildningen får namnet ”Schyst”. I ett inledande skede kommer AiP att ta emot 10-15 deltagare. Utbildning sker en gång per vecka perioden december-maj och kostar 500 kr per deltagare för hela perioden. Antagning sker genom arbetsprov. 

AiP förlorade i år det mediestöd som den tidigare tilldelats generöst av Mediemyndigheten och dess föregångare. Tidningen kritiserades också i våras för att driva Facebook-sidor utan att S-märka dem. S kritiserade samtidigt SD för att göra samma sak. 

AiP har sin redaktion på Sveavägen 68 i Stockholms innerstad. Den tidigare S-partiledaren Håkan Juholt har kritiserat socialdemokratin i Stockholm för att vara ett ”kindpussande klägg”.

https://aip.nu/ny-schyst-akademi-for-unga/

Centerpartiet utvecklar landsbygden - inviger ny servicepunkt

I lördags invigdes en ny kommunal ”servicepunkt” i Banafjäl norr om Örnsköldsvik. Kommunen skriver i ett pressmeddelande:

Runtom på Örnsköldsviks landsbygd finns idag tio Servicepunkter. Det är mestadels butiker eller bensinmackar som genom avtal med kommunen fungerar som ett nav för service på orten. Servicepunkterna tillhandahåller både samhälls- och turistinformation och service samt möjlighet att digitalt genomföra kommunala ärenden via en surfplatta. De fyller också en uppskattad funktion som mötesplats där boende och besökare kan sitta ner för en kopp fika.

Enligt uppgifter i samma pressmeddelande är servicepunkterna del av ett projekt som delfinansieras av EU och sorterar under beskrivningen ”landsbygdsutveckling”.

Kommunalrådet Anna-Britta Åkerlind (C) deltog vid invigningen. Huruvida skattefinansierade mötesplatser är centerpartistisk politik eller inte, är oklart.

I pressmeddelandet framgår inte heller om det går att läsa eller göra något på surfplattan som inte går att göra på en smarttelefon.

https://via.tt.se/pressmeddelande/3639367/aggbod-i-banafjal-blir-servicepunkt?publisherId=1010168&lang=sv

Lokaltidning bryter tabu: redogör för invandringens effekter i skolan

Örnsköldsviks Allehanda bryter något av ett tabu och redogör för hur invandringen förändrat Örnsköldsviks kommun. I en artikel som jämför skolor med olika resultat och behov, lämnar tidningen följande uppgift:

På Sörlidenskolan har 70% av de 250 eleverna ett annat modersmål än svenska. 

Tidningen menar att skillnaden mellan Järved och Sörliden är ”enorm”, samt uppger att Järvedsskolan får 300 kr per elev i ”socioekonomisk tilldelning” emedan motsvarande belopp för Sörlidenskolan är svindlande 13 500 kr.

Nordfri påminner föräldrarna till de övriga 30% eleverna att det finns något som heter ”fritt skolval”.