Hänt i veckan - EU och svensk landsbygd m.m.
Vid kommunstyrelsens sammanträde i Örnsköldsvik den 3 september beslutades att kommunen ska medfinansiera projektet ”Kompetensmatchning och inkludering” (KomIn). Att på handlingarna bilda sig en uppfattning om vad detta projekt vill åstadkomma och hur, är inte lätt. Beslutsförslaget som kommunstyrelsens ledamöter fattade beslut på, är författat av kommunens näringslivschef Fredrik Holmgren. Förslaget är, i brist på bättre ord, snudd på oförståeligt i sina formuleringar. Om något, staplar det modeord och hållbarhetsfloskler på varandra.
Näringslivschefens inledande mening kan utgöra exempel:
”Den omvandling som nu inletts i Västernorrland saknar motstycke och de möjligheter och utmaningar som kommer i samband med detta ställer stora krav på alla de aktörer som ansvarar för och arbetar med strukturella förändringar för ökad attraktionskraft och mottagningskapacitet.”
Holmgren upprepar i sitt förslag de helt osannolika siffror om 40 000 inflyttade till Västernorrlands län fram till 2023 som landshövding Carin Jämtin yttrade i Almedalen och vilka sedan återgivits av bl.a. Örnsköldsviks kommunalråd Anna-Britta Åkerlind. Ursprunget till dessa siffror är, som Nordfri tidigare rapporterat, en utredning i Region Västernorrlands regi.
Enligt beslutsförslaget ska KomIn bestå av tre ”arbetspaket”: 1) identifiera och konvertera kompetensen, 2) bygga upp en stark mottagnings- och inkluderingsapparat, samt 3) stärka arbetsgivarnas kunskap och kapacitet för att säkra kompetensen.
Det framgår inte vad en ”inkluderingsapparat” är.
Det är meningen att KomIn ska finansieras av offentlig sektor i samverkan med privat sektor. Offentliga medfinansiärer är länets kommuner, regionen, Arbetsförmedlingen, det kommunala bolaget Höga Kusten Destination samt - om projektet beviljas medel - myndigheten Svenska ESF-rådet. Projektet löper 2025-2028 och under den tiden kommer de offentliga aktörerna att bidraga med totalt 26,6 miljoner kr.
De privata bidragsgivarna är Höga Kusten Industrigrupp, Örnsköldsviks Industrigrupp, Destinationsjobb Övik och Företagarna Övik. Tillsammans bidrar de med 2,2 miljoner kr. De stora och tekniskt avancerade arbetsgivarna i länet (BAE Systems, Mätsä, SCA, m.fl.) lyser med sin frånvaro. Det är nog fullt rimligt att tolka det som att sådana arbetsgivare helt enkelt inte efterfrågar det som Holmgrens projekt tror sig kunna leverera - vad det nu är.
Till handlingarna i ärendet hos kommunstyrelsen bifogades ett utkast på ansökan till ESF. Ansökan görs digitalt och den består av ett antal punkter/frågor som ESF formulerar/ställer. En av dessa är ”Beskriv det problem som projektet vill lösa”. Holmgren eller hans medarbetare ägnar drygt en A4-sida åt den beskrivningen utan att på ett vettigt sätt konkretisera vilket eller vilka problem man vill lösa. Redogörelsen är så osammanhängande och illa formulerad att den inte ens går att återge utan att citera i helhet.
Dock framkommer några sanningar som varit kända länge men inte uppmärksammats offentligt.
Dessa sanningar är att unga kvinnor i högre utsträckning än unga män lämnar länet. Unga kvinnor väljer i högre grad högskolestudier och blir ofta kvar på studieorten. Så kallade nyanlända familjer som placerats i små glesbygdskommuner vill inte stanna där när barnen blir äldre, utan söker sig till större orter där det finns bättre jobb- och utbildningsmöjligheter. Det är framförallt familjer med högre utbildningsnivå som agerar på detta vis. Kvar blir de ensamma och lågutbildade männen.
Utbildningshysterin som ställt alltmer långsökta utbildningskrav på arbetskraften i förhållande till arbetsuppgifter, bidrar alltså till glesbygdens avfolkning och invandring är inte en lösning på avfolkning. De stora fabriksprojekten, må det vara Northvolt, Putailai eller något annat, bryr sig inte. De har aldrig räknat med 100% lokal försörjning av arbetskraft eller ens nationell försörjning. En förutsättning för deras verksamhet har hela tiden varit en liberal arbetskraftsinvandringspolitik som medger att indier och kineser kan flygas in till fabrikerna.
Svenska ESF-rådet är f.ö. en myndighet som inte ens vill agera under sitt riktiga namn. Den heter nämligen inte så, utan dess riktiga namn är ”Rådet för europeiska socialfonden i Sverige”. Enligt egen utsago har den till uppgift att ”stärka den enskildes ställning på arbetsmarknaden”. Det gör den inte minst genom att själv anställa 140 personer. Dessa är spridda över åtta regioner i Sverige med huvudkontor i Gävle.
EU:s socialfond slukar varje år 10 miljarder euro, vilket är 10% av EU:s hela budget. En del av dem ska nu användas till Holmgrens inkluderingsapparat.
Härnösands kommun: höll infoträff om hur man hyr ut bostäder till kineser
Det kinesiska bolaget Shanghai Putailai ska bygga grafitfabrik i Torsboda i Timrå kommun. Området har marknadsförts och förberetts för exploatering av Timrå, Sundsvall och Härnösand i samarbete. Särskilt drivande har Timrås socialdemokratiska kommunalråd Stefan Dalin varit. Putailai kommer att leverera grafit till Nortvolts batteritillverkning i Skellefteå.
Särskilt socialdemokratiska politiker har närt en förhoppning om att fabriksbygget ska ge tusentals arbetstillfällen i regionen och stimulera till inflyttning. Projektet har dock kritiserats av såväl andra politiker som lokalboende. Man anser att miljökonsekvenserna kan bli stora och inte sällan har frågan ställts: om regionen idag inte klarar av att leverera sjukvård och en rad andra offentliga tjänster - hur ska det då bli med en omfattande inflyttning av fabriksarbetare?
Shanghai Putailai har inte förbundit sig att anställa lokal arbetskraft. Man har dock lite svävande påstått att inom fem pr så kommer 75% av arbetskraften att vara lokal.
Härnösand har nu börjat förbereda sina invånare på anstormningen av förmodat kinesisk arbetskraft. Den 3 september höll kommunen en infoträff på Midlanda på temat ”Så kan du hyra ut din bostad nära Torsboda – introduktion Bostadsportal”. Kommunen skriver:
”Vi har valt att tillsammans med Bostadsportal samla lediga bostäder att hyra i området på en egen landningssida. Här kan du lägga upp din bostad för uthyrning och här kan du söka boende. Via plattformen kan privata hyresvärdar och företag möta marknadens ökade behov av hyresbostäder som följer med utvecklingen av Torsboda Industrial Park.”
Putailai har sökt miljötillstånd för fabriksbygget och ansökan är under handläggning. Den 15 september löper tiden ut för yttrande från parter som anser sig påverkas av bygget. Northvolt har enligt rapporter i affärspressen ekonomiska problem och misslyckades nyligen med att ta in kapital i en nyemission. Det spekuleras i huruvida Northvolt kan komma att gå i konkurs.
Läs mer på Härnösands kommuns hemsida: https://harnosand.se/naringsliv-och-foretag/nyheter-fran-naringsliv-och-foretag/nyheter-fran-naringsliv-och-foretag/2024-09-03-sa-kan-du-hyra-ut-din-bostad-nara-torsboda---introduktion-bostadsportal.html
Örnsköldsvik: Regnbågsveckan snart här
Örnsköldsviks kommun meddelar på sin hemsida att den traditionsenliga Regnbågsveckan går av stapeln vecka 38. Redan på måndagen anordnas aktiviteter i form av pysselfika med HBTQI-nätverket Paletten. På Arkenbiblioteket tillverkas vimplar och bjuds på fika.
Under veckan arrangeras även sagostund på biblioteket. Barnböcker med ”regnbågstema” läses för barn från 3 års ålder. På lördagen ges föreställningen ”Bland drakar och dragqueens” av män utklädda till tanter. Kommunen beskriver föreställningen så här:
”En färgsprakande sagostund full av glitter och lek som vidgar
världen! En av landets mest erkända dragartister framför sagor för barn. Det blir ett unikt möte som lockar till läsande och visar att alla människor får vara som de vill. Kom gärna utklädd eller uppklädd.”
Utöver ovan så blir det regnbågsmässa i Svenska kyrkans regi och mycket mer. Se hela programmet här: https://sway.cloud.microsoft/piRPEz72fc0F9s7x?ref=Link
Krisande Region Västernorrland lanserar bidragsstöd för ”cirkulär ekonomi”
Ekonomiskt hårt ansatta Region Västernorrland lanserar ett nytt företagsbidrag med hjälp av EU-pengar och statliga medel. Projektet kommer att drivas perioden 2024-2027 och kallas ”Ramprojekt för cirkulär omställning”.
Enligt RVN kan företag ”söka stöd för åtgärder som bidrar till företagets cirkulära omställning och kretsloppsarbete”. Stödet gäller små och medelstora företag. Ingen avgränsning finns vad gäller bransch.
Huruvida stödet kan komma att bidra till en hållbar leverans av sjukvårdstjänster anger inte RVN på sin hemsida.
Mer information: https://www.rvn.se/sv/utveckla-vasternorrland/aktuellt-utveckla-vasternorrland/region-vasternorrland-lanserar-nytt-foretagsstod-mot-cirkular-ekonomi/
Bredbandsutbyggnaden och alla stöden - vad hände sen?
Stefan Löfven sjösatte ett omfattande bidragsprogram för fiberutbyggnad. Stödpengar betalas fortfarande ut trots regimskifte. Hur ser utbyggnaden ut idag och är den rimlig?
Läs hela inlägget: https://www.nordfri.se/bredbandsutbyggnaden-och-alla-stoden-vad-hande-sen/