Hänt i veckan - Leif-Ivan åtalas i avfallshärva
Leif-Ivan Karlsson blev känd för Västernorrlands invånare när han köpte fartyget Baltic Star och trots avsaknad av nödvändiga tillstånd lämnade kaj i Stockholm och flyttade fartyget till Vivstavarv i Timrå.
Vivstavarv ägdes då sedan en tid av näringslivsprofilen Nicklas Nyberg, som huvudsakligen är verksam i Örnsköldsvik.
Från Timrå flyttades fartyget till Lunde i Kramfors, där det såvitt Nordfri känner till fortfarande ligger. Kramfors kommun har beslutat att fartyget måste flyttas under hot om vite. Länsstyrelsen hävde dock det beslutet och i en tvist gav Mark- och miljödomstolen Länsstyrelsen rätt.
I juni i år lämnade åklagare på Ekobrottsmyndigheten in en stämningsansökan mot Leif-Ivan Karlsson gällande bl.a. grov oredlighet mot borgenärer och grovt bokföringsbrott. Nordfri vet ej om förhandling i det målet börjat eller när det sker. Åklagaren uppger till P4 Västernorrland att om Leif-Ivan fälls så räknas strafftiden förmodligen i år snarare än i månader.
Nu åtalas Leif-Ivan som en av elva personer även i den omfattande avfallshärvan kring bolaget Think Pink. SVT uppger att rättegången börjar den 3 september och förväntas hålla på tills efter årsskiftet. Tre åklagare har kallat 150 vittnen och förundersökningen omfattar 48 000 sidor.
Leif-Ivan har tillhört företagsledningen och åtalas tillsammans med två andra för grovt miljöbrott och ekobrott. Kommuner och privatpersoner har sammanlagt 260 miljoner i skadeståndsanspråk på Think Pink.
Think Pink har grävt ned byggavfall och lämnat sopberg på ett stort antal platser i Mellansverige. Exempel på drabbade kommuner är Botkyrka, Norrtälje, Nynäshamn, Skövde, Västerås och Uppsala.
Man åtalas för förargelseväckande beteende - spelade musik på hög volym i bilen
En yngre man åtalas för förargelseväckande beteende efter att - enligt polisen - spelat musik i sin bil på för hög volym. Beteende ska ha uppvisats på E4 som löper genom Örnsköldsvik.
Mannen har undanbett sig offentlig försvarare.
Periodvis har ordningsstörningar från bilar som spelat hög musik nattetid, varit en het debattfråga i Örnsköldsvik.
Förhandling sker i oktober vid Ångermanlands tingsrätt.
F.d. lagmannen Lena Wahlgren: ”…är ingenting som varit känt för rätten”
Nordfri har tidigare avslöjat att en rumänsk medborgare i Sollefteå kommun inte bara kunnat vara folkbokförd i Sverige, utan också åtalas för brottslighet, samtidigt som han är efterlyst i sitt hemland. Han är där dömd till tre års fängelse för misshandel enligt uppgifter på den rumänska polisens hemsida.
När Nordfri sökt åklagaren i det svenska målet och delgett denna information på email, så har svar uteblivit. När dom fallit mailade Nordfri också rättens ordförande, Lena Wahlgren, utan resultat.
Nu har dock Lena Wahlgren svarat. Semester hindrade henne att svara tidigare. Den f.d. lagmannen skriver i ett mail till Nordfri att de uppgifter som avses ”…inte varit kända för rätten”.
Av Lena Wahlgrens svar framgår inte hur Ångermanlands tingsrätt kommer att agera. Huruvida informationen om den efterlyste kommit polis och åklagare till del, är alltså inte känt.
I domen skrev Lena Wahlgren att det saknas särskild anledning att befara att mannen kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Påföljden för övergrepp i rättssak bestämdes därefter till samhällstjänst.
Liquid Wind - exit Örnsköldsvik, enter Östersund
Liquid Wind projekterade e-metanolprojektet i Örnsköldsvik som Örstedt nyligen lade ned. Nu väljer tyska Uniper Liquid Wind för sitt e-metanolprojekt i Östersund.
Läs hela inlägget: https://www.nordfri.se/liquid-wind-exit-ornskoldsvik-enter-ostersund/