5 min read

Hänt i veckan

Nordfri har nu utgivningsbevis. Rumäner dömda i Sollefteå kommun. 151 miljoner kr Klimatklivsbidrag måste betalas tillbaka när e-metanolsprojektet i Örnsköldsvik läggs ned. Man omhäktad för våldtäkt mot barn.
Hänt i veckan
Nordfri har nu erhållit utgivningsbevis från Mediemyndigheten. Bild: Mediemyndighetens logotype från myndighetens nyhetsrum.

Först några ord om Nordfris utveckling och hur inlägg kommer att postas och nyhetsbrev skickas.

Handläggning av Nordfris ansökan om utgivningsbevis är nu avslutad och ansökan har beviljats. Därmed uppfyller Nordfri det som brukar sättas som standard för journalistisk verksamhet. Utgivningsbeviset avser "databasen" på domänen nordfri.se.

("Databas" är Mediemyndighetens benämning på det som vanligt folk kallar hemsida).

På fredagar (eller ibland lör-sön) kommer ett inlägg publiceras som också skickas ut som nyhetsbrev. Mellan dessa nyhetsbrev publiceras inlägg i en omfattning som beror av tillgång på material och tid. I nyhetsbrevet kommer notiser att finnas med, men även länkar till de inlägg som publicerats under veckan.

Läsare kommer alltså kunna följa Nordfri genom att antingen gå in på sidan och läsa när andan faller på eller genom att registrera sin emailadress och få ett nyhetsbrev en gång per vecka. Nyhetsbrevet kommer att innehålla information om vad som publicerats under veckan som gick.

Nordfri är nu också registrerad och indexerad hos Google och därmed sökbar.

Veckans notiser och inlägg kommer att presenteras som nedan. Glöm inte att sprida till vänner och bekanta. Dela gärna på sociala medier. Väl mött!

Cinis Fertilizers aktie går kräftgång

Nyligen uppstartade konsgödseltillverkaren i Köpmanholmen, Cinis Fertilizer, har som tidigare meddelats drabbats av förseningar.

Först var planen att använda restprodukter från massaindustrin som insatsvara. Av oklar anledning blev det inte så. Därefter tecknade bolaget leveransavtal med Northvolt i Skellefteå. Bilbatteritillverkarens restprodukter skulle levereras till Cinis Fertilizer och användas som insatsvara. Northvolts förseningar och låga produktion har omkullkastat den planen.

Affärspressen, bland andra Dagens Industri och Affärsvärlden, har uppmärksammat problemen.

Investmentbanken Pareto Securities har nu sänkt riktkursen för Cinis Fertilizer från 85 kr till 65 kr. Banken rekommenderar fortfarande köp.

I onsdags handlades aktien för 22,9 kr. Som mest har kursen nått 48,35 kr, vilket skedde den 17 maj.

Man i Örnsköldsviks kommun häktad för våldtäkt mot barn

En man i 35-årsåldern från Örnsköldsvik har omhäktats för våldtäkt mot barn och flera fall av misshandel. Brotten som mannen misstänks för ska ha begåtts på landsbygden söder om Örnsköldsvik under perioden augusti 2023 till maj 2024.

Mannen är häktad på Saltvik i Härnösand med restriktioner vad avser besök, elektronisk kommunikation och brev/paket. Ärendet sorterar under kammaråklagare Ida Annerstedt vid Åklagarmyndigheten i Sundsvall.

Frågetecken kring gasutsläppet vid Domsjö fabriker

I tisdags kunde Örnsköldsviks Allehanda rapportera att gulbrun rök utvecklades på Domsjö fabrikers område. Utsläppet började någon gång efter kl 11 på förmiddagen. Räddningstjönsten var på plats kl 11:25.

Allmänheten tog bilder av utsläppet som publicerades i tidningen.

I en uppföljande artikel redogör tidningen för att utsläppet bestod av kvävedioxid.

Såväl Domsjö fabrikers VD Björn Vedin som vakthavande befäl på Räddningstjänsten, Jonas Hägglund, uppger att ingen fara för allmänheten förelegat.

Nordfri har tagit del av fabrikens anmälan av utsläppet till Länsstyrelsen. Där framgår att man inte vet hur mycket kvävedioxid som läckt ut.

Kvävedioxid är en giftig gas som är rödbrun till färgen vid rumstemperatur. Arbetsmiljöverkets hygieniska gränsvärde för korttidsexponering är 1 ppm. Amerikansk litteratur gör gällande att risk för allvarliga skador föreligger vid exponering för koncentrationer över 20 ppm.

Av anmälan framgår inte hur fabriken kunnat bedöma risken för allmänheten när man inte ens vet hur mycket gas man släppt ut. Domsjö fabriker är en s.k. Seveso-anläggning på grund av sin omfattande kemikaliehantering och fabriken är klassad som farlig anläggning enligt lagen om skydd mot olyckor. En konsekvens därav är att fabriken förväntas ha egen beredskap för att hantera kemikalieolyckor.

2012 avled en Domsjöbo och en annan skadades svårt av legionellabakterien. Undersökningar visade att bakterien kom från fabrikens biorening. Fabriken orsakade 2016 ett utsläpp av 10 kubikmeter bioharts till Moälven och Örnsköldsviksfjärden, vilket resulterade i saneringsbehov och att bolaget fick ett strafföreläggande att betala en företagsbot på 250 000 kr.

Sollefteå kommuns ekonomiska underskott bättre än budgeterat

I veckan sammanträdde kommunstyrelsen i Sollefteå. En av ärendepunkterna var ekonomiuppföljning per maj månads utgång. Förvaltningens ekonomer rapporterar att verksamheten belastas med ett negativt resultat om 45,3 miljoner kr. Det är dock drygt 10 miljoner kr bättre än budget. Kommunen hade alltså räknat med ett ännu sämre resultat.

Kommunen menar att ”stora ekonomiska utmaningar finns i flertalet av verksamheterna, men det är av yttersta vikt att verksamheterna anpassar sig enligt de ekonomiska ramar fullmäktige fastlagt för 2024 och perioden framåt”.

Hur detta ska gå till är oklart. Sollefteå kommun har idag 18 480 invånare. Trenden har under lång tid varit att folkmängden minskar.

Publicerat under veckan: Långselebo dömd - samtidigt efterlyst i Rumänien

En man i Långsele har dömts för övergrepp i rättssak, då han försökt påverka brottsoffret i ett fall där en kvinna utsatts för grov kvinnofridskränkning av sin make. Nordfris efterforskningar visar att Långselemannen är efterlyst i Rumänien, där han dömts till tre års fängelse för misshandel.

Läs hela inlägget: https://www.nordfri.se/langselebo-domd-samtidigt-efterlyst-i-rumanien/

E-metanolprojektet Flagship One läggs ned

Örnsköldsviks Allehanda var på torsdagsmorgonen först med att rapportera att bolaget Örstedt lägger ned e-metanolprojektet Flagship One. Projektet avsåg att i samarbete med Övik Energi bygga en fabrik för produktion av metanol. Koldioxiden i rökgaserna från Övik Energis kraftvärmeverk skulle reageras med vätgas och på så sätt bilda metanol. Tänkt användning av metanolen var fartygsbränsle. Vätgasen skulle framställas genom elektrolys, där förbrukad el var tänkt att upphandlas som ”grön” vindkraftsel.

Ursprungligen var Flagship One ett samarbetsprojekt mellan Liquid Wind och Örstedt, men det senare bolaget blev ensam ägare runt årskiftet 2022/2023. Flagship One har tidigare beviljats 151 miljoner kr i bidrag från Klimatklivet hos Naturvårdsverket.

Örstedt blir nu återbetalningsskyldiga enligt Naturvårdsverket, som Nordfri varit i kontakt med.

”Efter att tidigare idag kortfattat blivit informerade av Örsted om att de avbryter projektet FlagshipOne, inväntar vi nu ett mer formellt meddelande från dem om detta kopplat till deras beslut från Klimatklivet. Klimatklivet kommer sedan ta det vidare därifrån och har rutiner vi följer för fall likt detta där ett projekt avbryts i förtid.” - säger Jakob Holmin Fridell, som har varit handläggare för projektet på Naturvårdsverket.

En av investerarna i Flagship One var Microsofts grundare Bill Gates. Han gick in med 1,3 miljarder kr i slutet av 2023 i samarbete med EU och Europeiska investeringsbanken, EIB. Vice ordförande i EIB är den tidigare ministern och socialdemokratiska toppolitikern Thomas Östros.

Nyheten om att Flagship One läggs ned har fått stor spridning, även utanför Sveriges gränser.

Övik Energis kraftvärmeverk strax utanför centrala Örnsköldsvik. Bild: Nordfri.
Övik Energis kraftvärmeverk strax utanför centrala Örnsköldsvik. Bild: Nordfri.
Del av Domsjö fabriker. Bild: Nordfri.