Från ”Flaggskepp bioraffinaderi” till statlig ”pilothall”
Tidningen Energinyheter rapporterar att det statliga institutsbolaget RISE (Research Institutes Of Sweden) har invigt en ny ”pilothall” i Örnsköldsvik. Man skriver:
”Pilothallen ska undersöka hur restströmmar från skogsnäringen och andra näringar kan förädlas till nya innovativa produkter.
- Med den nya pilothallen i Örnsködsvik har vi skapat en nod för utveckling inom bioraffinaderi, där aktörer inom forskning och industri kan förverkliga idéer om hur biomassa kan användas inom nya applikationer. Här kan storföretag och växande techföretag mötas och skapa nya möjligheter. […], säger Malin Frenning vd RISE.”
Kommunstyrelsens ordförande Anna-Britta Åkerlind närvarade vid invigningen.
Den då socialdemokratiska regeringen beslutade hösten 2020 att ge RISE ett kapitaltillskott om 350 miljoner kr, med syftet att bygga ett ”centrum för testbäddar”. Vid denna tid var Stefan Löfven statsminister med stöd av Centerpartiet. Löfven har stark koppling till Örnsköldsvik. Hans fackliga karriär tog fart där, han har varit aktiv i kommunpolitiken och äger ännu idag en sommarstuga strax utanför centralorten.
Dåvarande ekonomisk-politiska talesperson för C var Emil Källström, som är född och uppvuxen i Örnsköldsvik, samt dessutom är son till Anna-Britta Åkerlind (då oppositionsråd). Källström hoppade av riksdagspolitiken i augusti 2021 och meddelade i samband med det att han ”fått ett erbjudande han inte kunde tacka nej till”. Senare samma höst blev han vice VD på det i majoritet kommunalt ägda kemibolaget Sekab i Örnsköldsvik. Drygt ett år senare upphöjdes han till VD.
2017 påbörjades en förstudie vid namn ”Flagskepp Bioraffinaderi”. Energinyheter skrev då:
”Flaggskepp Bioraffinaderi är en förstudie med syftet att utreda förutsättningar för att realisera en bioekonomi genom att skapa ett fullskaligt bioraffinaderi som, från hållbar skogsråvara, framställer ett flertal olika produkter vilka ersätter oljebaserade produkter.
Processum förstudien som stöds av 13 företag representerande skogsägare liksom skogs-, kemi- och detaljhandelsföretag.”
Förstudien finansierades av de tretton företagen samt Region Västernorrland. Två år senare var projektet stendött.
En av de drivande krafterna bakom bioraffinaderiidén var det f.d. kommunalrådet Elvy Söderström (S). Vid tiden för förstudiens igångsättning satt hon i styrelsen för RISE Processum. Idén var inte heller ny. Den statliga anslagsmyndigheten VINNOVA slängde 32 miljoner kr i sjön redan 2008, i ett projekt med namnet de ”Framtidens Bioraffinaderi”. Söderström var vid denna tid kommunalråd i Örnsköldsvik och ordinarie ledamot i socialdemokraternas högsta beslutsorgan - partistyrelsens verkställande utskott.
Det kan vara svårt att få en känsla för hur mycket eller lite pengar 350 miljoner kr är i sammanhanget ”bygga en industriell infrastruktur för experimentell pilotproduktion”. Till att börja med har inte 350 miljoner kr använts till att bygga pilothallen med utrustning. Det framgår av information från kontraktsvinnande byggentreprenören NCC. Ordervärdet för själva hallen var 150 miljoner kr och storleken ca 2600 m2. Det ger en produktionskostnad på 57 000 kr/m2, vilket är ungefär samma som gäller för medelflerfamiljshuset (enligt uppgifter från SCB).
Kvar blir i bästa fall 200 miljoner kr som använts för inköp och installation av produktionsutrustning. Det är en skvätt i ett processindustrisammanhang. Nordfri har inte heller kunnat utröna huruvida pilothallens verksamhet kommer att vara anslagsfinansierad i sin driftsdel eller om den förväntas generera kommersiella intäkter och vara självfinansierande. Det kan vara så att en del av pengarna ska användas som ett driftstöd under de första åren.
RISE gillar, sitt statliga ägande till trots, att framställa sig som en kommersiell spelare.
Västernorrlands län är bemängd med processindustri. Den saknar statligt ägande, utom möjligen mindre poster i pensionsfonder. SCA, Metsä och Mondi-Dynäs är de tre största. Tillsammans omsätter de mer än 25 miljarder kr och gjorde förra året ett sammanlagt resultat efter finansnetto på knappt 6 miljarder kr.
Pilothallen ligger inte direkt under RISE. Istället är det dotterbolaget RISE Processum som äger och driftar den. RISE processum ägs och kontrolleras av RISE men ägarandelen är inte 100%. En ”intresseförening” äger 40%. Alla tre bolag ovan - SCA, Metsä och Mondi-Dynäs - tillhör medlemsskaran i intresseföreningen och där pterfinns också flera andra processindustriföretag.
Vill de ha ”testbäddar” så bygger de dem i egen regi. Pilothallen i Örnsköldsvik handlar mer om byapolitik.