7 min read

Folktandvården, bedrägerier, fårattack och mycket mer

Folktandvården, bedrägerier, fårattack och mycket mer
Besvärliga tider för tandvårdsdirektör Annri V Thimstrand (en av regionens minst 16 direktörer). Bild: Anneli Egland.

Den påstådda bristen på tandläkare i länet börjar ge Region Västernorrland (RVN) huvudvärk på allvar. I två uppdateringar (länk och länk) på den egna hemsidan meddelar RVN följande:

Akut tandvård på vardagar för länsbor bosatta i Medelpad kommer inte längre enbart vara förlagd till Centrumkliniken i Sundsvall. Istället kommer olika mottagningar i landskapet ta emot akuta fall och beroende på veckodag varierar dessa. Förändringen gäller fr.o.m. måndagen den 13 januari.

Vidare kommer jourverksamheten att reduceras till att i länet finnas på endast en klinik, istället för som tidigare på två. Jourverksamheten på helgdagar kommer vara tillgänglig endast varannan helgdag. Denna förändring träder ikraft den 1 februari.

RVN anger att arbetsmiljöskäl ligger bakom förändringen. Resursbrist, framförallt på tandläkare, gör det inte möjligt att upprätthålla en dräglig arbetsmiljö, synes vara budskapet.

Martin Marklund, verksamhetschef för Folktandvården i Medelpad, menar ändå att det finns en positiv aspekt av förändringen:

”– En positiv konsekvens av förändringen är att det blir en mer jämlik tandvård, genom att alla vuxna får samma möjlighet till akut tandvård oavsett om man är inskriven hos någon tandläkarmottagning eller inte.”

Tandvårdslagen tvingar regionerna att åta sig vad RVN kallar för ”sistahandsansvaret” för akuttandvård. Ett förhållande RVN är noga med att lyfta fram på sin hemsida. Det är dock en bedräglig framställning och RVN underlåter – med flit kan man förmoda – att nämna vissa andra saker.

Någon egentlig brist på tandläkaren finns inte i länet att tala om. Vittnesmål från länsbor om att deras tandbekymmer inte blir avhjälpta genom planerad vård eller att de måsta vänta långa tider på sådan hjälp, är knappast talrika. Om de alls finns.

Den brist RVN redogör för är en brist på tandläkare som vill arbeta i regionens regi. Med andra ord: alltför många tandläkare har valt att vara anställda i privat regi. Man är helt enkelt inte nöjda med RVN som arbetsgivare. Lön, anställningsvillkor och förhållande på arbetsplatsen – sådant som påverkar val av arbetsgivare i alla sammanhang där just en möjlighet till val finns - håller inte måttet.  

Så vad är det då RVN inte upplyser om? Jo, en region behöver inte tillhandahålla de vårdtjänster tandvårdslagen kräver av dem i egen regi. De kan upphandla dem i privat sektor. Även akuttandvård och jourverksamhet.

Dessutom säger lagen att ”Regionen ska planera tandvården med utgångspunkt i befolkningens behov av tandvård” samt ”I planeringen och utvecklingen av tandvården ska regionen samverka med samhällsorgan, organisationer och enskilda”.

Det är svårt att se att RVN uppfyller dessa krav. Länet har nu en Folktandvård som organiseras så att en akut sjuk patient i Örnsköldsviks inland kan tvingas resa till södra Medelpad för vård. Dessutom förväntas sönderslagna tänder ta hänsyn helgdagar.

(I slutet av november förra året meddelade RVN att man skulle storsatsa på Folktandvården med början i år, bl.a. genom ett tillskott om 37 miljoner kr)

Man åtalad för flera fall av bedrägeri: försökte bl.a. olovligen få lagfart på fastighet

En 70-årig man hemmahörande i Långsele i Sollefteå kommun åtalas för försök till bedrägeri, urkundsförfalskning, bedrägeri och grovt bedrägeri. Mannen ska enligt åklagarens stämningsansökan förfalskat ett köpeavtal och en fastighetskarta och sedan använt dessa för att vilseleda en tjänsteman på Lantmäteriet. Syftet ska ha varit att del av annans fastighet skulle sammanföras med mannens fastighet.

Mannen har även sålt tre tyngre fordon för 810 000 kr till ett företag, trots att han inte hade fordonen i sin ägo. I ett liknande bedrägeri har mannen sålt fordon till ett annat företag för ca 400 000 kr, utan att leverera eller ha för avsikt att leverera dem.

 Förhandling ska enligt schema ha hållits den 8 januari.

Fårattack på gymnasiesärskola – tre unga män åtalas

Mellan den 7 och 8 juni 2024 attackerades får på gymnasiesärskolan i Nordvik i Kramfors kommun. Tre män i övre tonåren åtalas nu för djurplågeri. Åklagaren menar att männen sprungit mot fåren och sparkat mot/på dem. Skolan kräver 3000 kr i ersättning av männen för skador på ett lamm samt arbetskostnad för personal som behövde åka till platsen. Männen åtalas även för olaga intrång.

En av männen vidgår att han befunnit sig på platsen men förnekar brott. De andra två förnekar brott. I sin stämningsansökan åberopar åklagaren bevisning i form av videoklipp från Snapchat, varför det är troligt att fårattacken filmades och speds på nätet.

Av stämningsansökan framgår inte om männen är elever vid gymnasiesärskolan. Förhandling är schemalagd till måndagen den 13 januari.

Smugglingsmålet till förhandling i tingsrätten

Åklagaren har stämt sju personer i den narkotikasmugglingshärva som nystades upp av polisen i Örnsköldsvik i somras. Brotten omfattar narkotika- och smugglingsbrott, inklusive grova sådana, samt penningstvättsbrott. Enligt åklagaren har en av de åtalade planerat, organiserat och ombesörjt att knappt 15 kg cannabisharts har skickats med speditör till en av de övriga åtalade. Åtalspunkterna omfattar även innehav och hantering av såväl cannabis som amfetamin.

Fyra av de åtalade är män i 20-26-årsåldern. En femte man är väsentligt äldre. Dessa framstår som huvudmännen i åklagarens beskrivning. Övriga två personer i stämningsansökan åtalas för penningstvättsbrott – deras bankkonton har använts för transaktioner i knarkaffärer.

Ett fall av dopningsbrott ingår också i stämningsansökan, men verkar inte relaterat till smugglingen.

Förhandling i Ångermanlands tingsrätt är schemalagd med start 15 februari i Härnösand. Vid fällande dom kan förmodligen flera av de åtalade räkna med långa fängelsestraff, då mängden narkotika är stor.

Fallet Therese blir S-politik: nämndsinitiativ i kommunstyrelsen

Socialdemokratin i Örnsköldsvik vill bli kvitt Optio genom att lägga fler ställföreträdarskapsuppdrag på kommunal personal.

Läs hela inlägget: https://www.nordfri.se/fallet-therese-blir-s-politik-namndsinitiativ-i-kommunstyrelsen/

Indiska bolaget släppte ut 1500 m3 mäsk i Moälven

I en anmälan till Länsstyrelsen framgår att indiskägda Domsjö Fabriker på Alfredshem i Örnsköldsvik, släppte ut 1500 m3 mäsk till Moälven i en incident i november 2024. Enligt anmälan orsakades av slarv: en dräneringsventil i en kulvert öppnades under ett fabriksstopp för att förhindra frysning. Sådana åtgärder ska föras in på vad bolaget kallar för en ”bryt- och låslista”. Det gjordes aldrig och därför glömdes åtgärden bort och ventilen förblev öppen när fabriken åter togs i drift.

Domsjö Fabriker ägs av den indiska koncernen Aditya Birla. Vid fabriken tillverkas framförallt insatsråvaran som används vid tillverkning av textilfibern viskos, men man tillverkar även etanol. Aditya Birla har återkommande kritiserats för sin bristande miljöhänsyn vid sina anläggningar i Indien. Bolagskoncernen omsatte förra året 65 miljarder dollar.

Senaste nytt om Timrås Kinafiasko

Myndigheten Inspektionen för strategiska produkter ställde sådana krav på PTL vad avser etablering av en grafitfabrik i Torsboda i Timrå, att bolaget valde att omedelbart pausa projekt. Nu har Kinabolaget överklagat ISP-beslutet till regeringen. PTL har bett Mark- och miljödomstolen att skjuta upp miljöprövningen till dess att regeringen hanterat överklagandet. Det kommunala exploateringsbolaget Torsboda Industrial Park har i sin tur lagt markförsäljningsavtalet med PTL på is.

PTL hävdar att den planerade investeringens storlek var 13 miljarder kr och att 1900 tjänster skulle skapas på fabriken. Bolaget har tidigare sagt att man räknade med att efter fem års drift skulle 75% av arbetskraften vara lokal. Under de första åren skulle alltså Timrå kommun berikas med ett tusental kineser.

Örnsköldsvik: en av de tryggaste kommunerna får fler poliser

Länets massmedia har rapporterat om SCB:s medborgarundersökning och då inte minst om länsinvånarnas trygghet. Örnsköldsvik är en de kommuner i landet som upplevs som mest trygg av sina invånare. Över 99% av de svarande i enkäten upplever att det är tryggt utomhus under dygnets ljusa timmar. Kommundirektören i Örnsköldsvik, Magnus Haglund, uttalar sig i Örnsköldsviks Allehanda:

”Vi arbetar kontinuerligt med trygghetsfrågan med olika aktörer i samhället, exempelvis polisen, så förhoppningsvis är det en av orsakerna till det goda resultatet.”

Samtidigt uppmärksammar tidningen i en annan artikel, under rubriken ”Nu blir det drygt att vara bov i Ö-vik”, att Örnsköldsvik ska få fler poliser. Enligt polischefen Dick Danielsson kommer kommunen att ha 15 fler poliser vid halvårsskiftet 2025 än under andra halvan av 2023. Det totala antalet poliser nämns inte. Danielsson låter också veta att Övikspolisen ”aldrig haft så många och så nya bilar”.

I förbifarten nämns att 10 poliser lämnade sin anställning hos polisen i kommunen under 2024. Nordfri undrar varför? En polis det satsas på i en av Sveriges tryggaste kommuner – ändå lämnar fler än vad som kan förklaras med naturlig avgång.

Integrations- och mångfaldsstipendium

Sundsvalls kommun meddelar på hemsidan att fram till den 15 april kan kommuninvånarna nominera personer till ett ”integrations- och mångfaldsstipendium”:

”- Stipendiet kan tilldelas enskild person, organisation eller företag och ska uppmärksamma nytänkande och goda exempel i mångfaldsarbetet, samt inspirera ännu fler att arbeta för ett integrerat Sundsvall, säger Pia Söderlund som är integrationsstrateg i Sundsvalls kommun.”

Stipendiets storlek är 10 000 kr. Utdelning sker under kommunens nationaldagsfirande.

Av kommunens information framgår inte om stipendiepengarna måste användas i ett visst syfte eller om pengarna är en belöning för uppvisat stöd för förd invandringspolitik.

Skandalomsusad expolitiker utan bonus när konstgödselaktier föll under 10 kr

Den tidigare styrelseledamoten i konstgödseltillverkaren Cinis Fertilizer, Anna Kinberg Batra, blir bonuslös. Optioner för 3 miljoner kr blev därmed värdelösa. Detta rapporterar Dagens industri.

Aktierna i Köpmanholmenbaserade Cinis Fertilizer noterade häromdagen nytt 52-veckorlägsta och i fredags stängde kursen på 9 kr. I maj förra året toppde kursen på drygt 48 kr.

Batra var styrelseledamot perioden 2021-2023, då hon blev landshövding i Stockholms län. Hösten 2024 fick hon sparken av regeringen efter att det uppdagats att hon i flera fall anställt vänner och bekanta, utan hänsyn till meriter eller att ha utannonserat tjänsterna. Batra har tidigare varit partiledare för Moderaterna.