5 min read

Finbesök, klimatpsykologi på landsbygdskonferens och fallet Therese

Regeringens industrisamordnare besökte Västernorrland. Klimatpsykolog på landsbygdskonferens. Härnösands kommunalråd vill ha höjd takt i den gröna omställningen. Länets tidningar söker mediestöd. Med mera.
Finbesök, klimatpsykologi på landsbygdskonferens och fallet Therese
Regeringens industrisamordnare Kristina Alvendal (M). Bild: Kristina Alvendals pressrum.

En uppdatering om veckobrev och -inlägg: namnet Hänt i veckan slopas. Det är för begränsande att endast rapportera det som skett de senaste 5-6 dagarna. Nyhetsövervakningen är ofta långsammare än så. Därför kan utskicken innehålla även sådana händelser som är både två och tre veckor gamla.

Veckobrevet kommer dock fortsätta att skickas ut en gång per vecka, oftast på söndagar. Däremellan publiceras inlägg i mån av tid och tillgång på material. Sådana inlägg länkas alltid i veckobrevet.

Fallet Therese: Bonnierjournalistiken undermålig och Optio avtalslöst

Örnsköldsvik Allehanda framstår som överslätande vad avser företaget Optios och Örnsköldsviks kommun agerande i den skandal fallet Therese utgör. Inga kritiska frågor ställs. Nordfri kan också avslöja att Optio fakturerar överförmyndaren knappt en miljon kr per år och avtal saknas.

Läs hela inlägget: https://www.nordfri.se/fallet-therese-bonnierjournalistiken-undermalig-och-optio-avtalslost/

”Landsbygdskonferens Höga Kusten” - utan kust men med klimatpsykolog

Den 25 september hölls landsbygdskonferens på Hallstaberget i Sollefteå. Konferensen, som bar namnet ”Landsbygdskonferens Höga Kusten”, genomfördes i samarbete mellan Kramfors, Härnösand, Sollefteå, Örnsköldsvik och den bidragsfinansierade föreningen Leader Höga Kusten. Det är oklart vad Sollefteå har med Höga Kusten att göra. Kommunen saknar kust mot Kvarken. 

Under rubriken ”Framtid på landsbygden” menade arrangörerna bl.a. att landsbygden behöver ”möjliggörare av alla slag: […] från utrikesfödd till inrikesfödd” och lade till: ”Tillsammans skapar vi mening, hopp och handling på våra landsbygder - inom de planetära gränserna!”.

Moderator var Stina Haglund, som är gift med Örnsköldsviks kommundirektör Magnus Haglund.

Konferensen pågick i tvene dagar och avslutades med en föreläsning av klimatpsykologen Kali Andersson: ”Gemenskap och handling i en otrygg framtid”. 

Teslakörande kommunalråd efterfrågar höjd takt i den gröna omställningen

Härnösands kommunstyrelseordförande Andreas Sjölander (S) var tillsammans med sin S-kollega i Skellefteå, Lorents Burman, en av flera författare till en debattartikel som publicerades på SKR:s hemsida (Sveriges kommuner och regioner) den 3 oktober. Alstret har rubriken ”Regeringen måste hjälpa oss öka takten i den gröna omställningen”.

Författarna menar bl.a. att den gröna omställningen är ”en förutsättning för Sveriges framtida konkurrenskraft”. 

Sällan har en debattartikel publicerats med så dålig timing. Den senaste tiden har det på bred front i massmedia spekulerats i om Northvolt kommer att gå i konkurs och det kanske redan måndagen den 14 oktober. 

Andreas Sjölander är känd för sitt elbilsintresse och på hans hemadress finns en blå tesla årsmodell 2024 registrerad. Det har man råd med som kommuntyrelseordförande konstaterar Nordfri.

Ny kommunchef i Timrå: ”vår kommun” - bor själv i Sundsvall

Sedan juni har Peter Ekström varit tillförordnad kommunchef i Timrå kommun. Han upphöjs nu av kommunstyrelsen till ordinarie kommunchef. 

Peter Ekström kommenterar sitt karriärsteg i ett pressmeddelande från kommunen:

- Det är en stor ära att få förtroendet att leda kommunen på permanent basis. Jag ser fram emot att fortsätta arbeta nära både politiker och medarbetare för att skapa de bästa förutsättningarna för vår kommun och de vi är till för.

Nordfri noterar att Peter Ekström skriver ”vår kommun”. Såvida den nya kommunchefen inte har skyddad identitet, så kan man konstatera att det inte finns någon Peter Ekström folkbokförd i Timrå kommun. 

Det gör det däremot i Sundsvall, där Ekströms tidigare arbetsgivare Sweco också finns representerad. 

Kommunstyrelsen i Örnsköldsvik: flaggar för Ukraina - påstår samtidigt att kommunen inte ska ta ställning i utrikespolitiska konflikter

På kommunstyrelsen i Örnsköldsviks senaste sammanträde beslutades följande:

Kommunstyrelsen föreslår avslag på e-förslaget som handlar om att hissa Palestinas flagga som sympatiåtgärd med det palestinska folket, detta utifrån den komplexa situationen och att kommunen inte enskilt bör ta ställning i utrikespolitiska konflikter."

På Stora torget i Örnsköldsvik har Ukrainas flagga varit permanent hissad jämte den svenska flaggan i långt över ett års tid nu. Den 23 augusti 2022 skrev kommunen på sin hemsida:

Kommunen flaggar för Ukraina

Örnsköldsviks kommun uppmärksammar Ukrainas självständighetsdag 24 augusti.

För att visa solidaritet med och stöd för det Ukrainska folket, både människor som flytt och de som är kvar i sitt hemland, uppmärksammar Örnsköldsviks kommun Ukrainas självständighetsdag. Den 24 augusti flaggar kommunen för Ukraina. Här kan du också ta del ett kort tal av kommunstyrelsens ordförande Per Nylén.

Nordfri besparar läsarna Per Nyléns tal, men konstaterar att kommunen tydligen gör skillnad på folk och folk. 

Kristina Alvendal. Bild: Kristina Alvendals pressrum.

Regeringens industrisamordnare besökte Västernorrland: saknar industrierfarenhet och relevant utbildning

Regeringens industrisamordnare Kristina Alvendal har besökt Västernorrland enligt en uppdatering på Härnösands kommuns hemsida från den 10 oktober. Där har hon sammanstrålat med landshövding Carin Jämtin och kommunstyrelsernas respektive ordförande i Härnösand, Timrå och Sundsvall. 

I uppdateringen påstår Härnösands kommun att Västernorrland står inför en investeringsvåg på över 100 miljarder kr fram till 2030. Landshövding Jämtin citeras med:

- Det är avgörande för både Västernorrlands och Sveriges gröna omställning att nationell nivå och olika politikområden bidrar och samverkar för att skapa den samhällsomvandling som krävs för att få etableringarna på plats. Investeringarna vi ser framför oss har potential att skapa minst 7 500 nya arbetstillfällen och bidra kraftigt till landets klimatmål.

Kristina Alvendal är född i Hägersten i Stockholm och innehar en examen i juridik. Hon är moderat politiker och har varit verksam inom ”strategisk fastighetsutveckling” vid sidan av styrelseuppdrag i allmännyttiga bostadsbolag. Hon har alltså perfekt bakgrund för att vara regeringens industrisamordnare och har särskilt goda förutsättningar att förstå industrin i Västernorrland. 

Alvendal är bosatt i Stockholms innerstad.

https://harnosand.se/naringsliv-och-foretag/nyheter-fran-naringsliv-och-foretag/nyheter-fran-naringsliv-och-foretag/2024-10-10-lanets-budskap-till-industrisamordnaren---investeringarna-har-ar-centrala.html

Västernorrlands bonniertidningar söker mediestöd

Dagens Media har publicerat en förteckning över samtliga tidningar som sökt mediestöd för 2025. I Västernorrland återfinns samtliga Bonnierprodukter på listan: Sundsvalls Tidning, Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda. 

De tre tidningarna ges ut av Bonnier News Local AB. Bolaget omsätter 1,88 miljarder kr och lyckas med precision att gå med helt obetydlig vinst eller förlust varje år. 

Även Tidningen Nordsverige har ansökt om mediestöd. Tidningen 7 eller dess ägare Mediapartner i Norr återfinns inte på listan.

Listan återfinns här: https://www.dagensmedia.se/tidningar-och-tidskrifter/dagspress/lista-har-ar-alla-som-sokt-mediestod-2025/