Etanolbubblan levererar ännu idag: Etanoljesus miljardvinst
Per Carstedts bolag EcoEnergy Africa AB har vunnit en tvist i domstol mot den tanzaniska staten och tillerkänts ett skadestånd på 1 miljard kr. Detta rapporterar Örnsköldsviks Allehanda i en artikel som inleds med orden ”För åtta år sedan berövades Per Carstedt på sitt mångåriga drömprojekt”.
Carstedts bolag tecknade ett arrendeavtal med Tanzania. Avtalet omfattade 20 000 hektar och löpte över 99 år. Det var inte okontroversiellt. ”Stop EcoEnergys land grab in Bagamoyo” skrev organisationen ActionAid i en rapport år 2015.
I Bagamoyo ville EcoEnergy odla sockerrör. 20 000 hektar mark skulle förvandlas till en gigantisk monokultur. Carstedts intresse för sockerrörsodling sprang ur hans etanolaffärer. En tid gick han under smeknamnet ”Etanoljesus”. Idag betraktas etanolen som en grön bubbla. Böcker har skrivits om dess fiasko.
Den uppgörelse som Ecoenergy och Tanzabia enats om, medför att en del av skadeståndsbeloppet ska återinvesteras i Tanzania. Allehanda citerar Carstedt:
” – Det är en ansenlig summa, men enligt kontrakt ska vi inte berätta hur mycket det rör sig om. Avtalet säger att vi ska ge pengar till exempelvis kvinnoprojekt på landsbygden i Tanzania.”
Enligt Allehanda känner sig Carstedt ”som skit” trots miljardkompensationen. Uppenbarligen har han inte velat skryta om vinsten i skadeståndsmålet, som har hanterats av International Centre for Settlement of Investment Disputes (en del av Världsbanken med säte i Washington DC). Nordfri har tagit del av EcoEnergys årsredovisning för verksamhetsåret 2023 och där framgår att redan 2022 dömde domstolen till bolagets fördel. Året därefter träffades överenskommelsen mellan EcoEnergy och Tanzania.
Carstedt är en betydande minoritetsägare i Öviksbserade kemiföretaget Sekab och hade en central roll när Örnsköldsviks och Skellefteå kommuner fick för sig att leka etanolfabrikörer på 00-talet och framåt. Bubblan sprack politiskt i augusti 2014 när Uppdrag granskning rullade upp spektaklet. Öviks dåvarande kommunstyrelseordförande Elvy Söderström avgick senare som en konsekvens av etanolfiaskot.
Sekab går idag kräftgång med sjukande omsättning. Etanolproduktion är endast en del av verksamheten. Den kraftiga belåning Sekab hade, har placerats i den kommunalt ägda koncernmodern Norrlands Etanolkraft AB (NEKAB). Bolaget har över 800 miljoner kr i lån. Enligt ett tidigare beslut i Öviks fullmäktige ska Sekab säljas. Någon försäljning har aldrig blivit av. Däremot har man gjort den tidigare toppolitikern i Centerpartiet, Emil Källström, till Sekabs vd. Källström är son till Öviks kommunstyrelseordförande Anna-Britta Åkerlind.
Nordfri förstår om Carstedt känner sig som skit. Vad har materialiserats av hans stora planer genom åren? Hans välgörare har först varit Örnsköldsviks skattebetalare. Nu är det fattiga tanzaner som står med notan.
EcoEnergys bolagsstyrelse har en ordinarie ledamot – Carstedt själv – samt en suppleant. Den senare är Jan Lindstedt som sedan en längre tid är aktiv socialdemokrat i Örnsköldsvik. Han är ledamot i kommunstyrelsen, fullmäktige och kommunens ägarbolag Rodrets styrelse. Sammanlagt har Lindstedt tio förtroendeuppdrag i Örnsköldsviks kommun.
Under många år arbetade Lindstedt på Sekab i olika roller, inklusive som vd på ett av Sekab-koncernens dotterbolag. Han är en central figur i den spruckna etanolbubbla som dröjer sig kvar som ett 800 miljoner kr stort lån i NEKAB:s räkenskaper.
Att Lindstedt är suppleant i EcoEnergys styrelse tyder på att han är delägare i bolaget. Nu trillar alltså afrikanska skattepengar in.