4 min read

Det gröna tabberaset

Inspektionen för strategiska produkter stoppar Kinabolagets etablering av grafitfabrik i Torsboda.
Det gröna tabberaset
Trots juletid verkar inga änglar vaka över politikernas gröna omställning. Bild: Nordfri.

I en av Astrid Lindgrens Emil-böcker bjuder Emil fattighjonen på tabberas till jul:

"Nu har vi tagit tabberas på allting”, sa Tok-Niklas till sist och sannare ord hade han aldrig sagt."

Tabberas är småländsk dialekt för tabelras, som i sin tur är en försvenskning av tabula rasa - tom tavla. Det filosofiska vi föds som oskrivna blad, blev hos allmogen ett uttryck för att äta ur grytorna helt och hållet. Nöd och knappa förhållanden kan tänkas ha bidragit med den humor som här anas.

Den gröna omställningen framstår allt mer som ett tabberas. Inspektionen för strategiska produkter har stoppat Shanghai Putalais etablering av grafitfabrik i Torsboda. Kinabolagets största tilltänkta kund - Northvolt - gjorde häromdagen en kontrollbalansräkning. Den visade på ett underskott av kapital om 30 miljarder kr. Styrelsemöte hålls i början av januari. Om Northvolt inte erhåller finansiering så är konkursen oundviklig.

Trots en verklighet som formligen skriker att den gröna omställningen inte kommer att skänka välstånd åt Västernorrland, fortsätter länets politiker på inslagen väg. Endast en dag efter beskedet från ISP, samlades kommunalråden i Sundsvall, Timrå och Härnösand, tillsammans med representanter för det kommunala exploateringsbolaget Torsboda Industrial Park, till presskonferens. Budskapet? Vi kör på!

På kommunernas hemsidor sammanfattas presskonferensen och där står att läsa:

"Budskapet från kommunledningarna var tydligt, de tror på den gröna omställningen och är fast övertygade om att de rätta platserna för den är här. De vill vara med och bidra och skapa mervärde för de som bor här i form av arbetstillfällen och nya invånare.

– Fakta är att vi fortfarande behöver bli fler i både Timrå och resten av vår arbetsmarknadsregion för att vi även i framtiden ska klara av att behålla samma samhällsservice, säger Stefan Dalin (S), kommunstyrelsens ordförande i Timrå."

Tänk att länets invånare klarar av att fira jul utan politikers inblandning. Det är troligt att vi också klarar av att "utveckla" samhället. Skulle vi inte göra det, så gör vi åtminstone inte ett sämre arbete än Stefan Dalin med anhang. Och det till en lägre kostnad. En mindre armé av byråkrater och politiker skulle kunna ges andra arbetsuppgifter. Kanske gatsopning, papperskorgstömning eller varför inte ledsaga gamla tanter till vårdcentralen?

Sensmoralen är att utveckling inte kommer utifrån. Vill vi bli fler så får vi arbeta för att länets unga skaffar fler barn och tidigare. Vill vi ha fler företag och arbetstillfällen i privat sektor, så är det befintligt näringsliv och tillkommande entreprenörer ur vår egen befolkning som ska skapa dessa.

God jul!

Sundsvalls förskolor söker lösningar för en hållbar framtid

Sundsvalls kommun berättar i en uppdatering på den egna hemsidan om förskolornas hållbarhetsarbete. Ett sådant finns nämligen och samtliga 70 förskolor är engagerade i det. Kommunen menar att "både barn och personal arbetar tillsammans för att hitta lösningar för en mer hållbar framtid". Vad barn 6 år eller yngre ska hitta lösningar på och hur det ska gå till, förklaras inte.

Genom anslagna "klimatmedel" har kommunen kunnat projektanställa en "hållbarhetspedagog". Hon heter Anna Rimeslåtten och citeras:

"Hållbarhetsarbetet handlar om att ge barnen verktyg att kunna hantera framtidens utmaningar och vara med och forma en bättre värld."

Sundsvalls kommuns hemsida: https://sundsvall.se/nyheter/nyhetsarkiv/2024-12-18-hallbar-utveckling-i-fokus-pa-sundsvalls-forskolor--

Gurkodlande Agtira inleder samarbete med WA3RM

Agtira har tecknat ett uppdragsavtal för etableringen av växthus för gurkodling i Sverige med WA3RM, branschledare inom växthusodling respektive cirkulärt resursutnyttjande. Agtira har gett WA3RM i uppdrag att initialt skapa, utveckla och finansiera växthus om upp till tio hektars produktionsyta, där Agtira kommer att ansvara för driften och den löpande produktionen.

WA3RM menar att Skandinavien har potentialen att bli en betydande marknad för grönsaksproduktion i växthus och bolagets ambition är att utveckla upp till 200 hektar moderna växthus. Genom att använda restvärme från energiintensiv industriproduktion, menar WA3RM att man utvecklat en cirkulär modell som gör det möjligt och lönsamt att odla grönsaker i ett kallare klimat. Bolaget registrerades 2015, men har visat upp en betydande omsättning först 2021. Förra året omsattes WA3RM 39 miljoner kr.

Agtira har tomatodling i Härnösand och kommer starta upp gurkodling i Kramfors. Företaget har växthusodling även i Stockholmstrakten. Förra årets omsättning landade på 43 miljoner kr. Under innevarande år har Agtiras aktie handlats som mest till en kurs om 5,9 kr. I fredags låg kursen på 1,9 kr vid stängningsdags.

Pressmeddelande: https://news.cision.com/se/agtira-ab/r/agtira-och-wa3rm-tecknar-uppdragsavtal-om-etablering-av-vaxthus-for-gurkodling,c4085124