Brå: omfattningen på dödligt våld med illegala vapen explosiv
En ny analys från Brottsförebyggande rådet (Brå) redovisar förekomsten av dödligt våld där skjutvapen med lagliga tillstånd har använts. Studien omfattar perioden 2014–2021 och visar att fall där legala vapen används är få i jämförelse med fall där illegala skjutvapen förekommer. Samtidigt pekar rapporten på särskilda mönster när det gäller gärningspersonernas och brottsoffrens ålder, kön och relation till varandra.
Mellan 2014 och 2021 registrerades 838 fall av dödligt våld i Sverige. Av dessa fall involverade 307 skjutvapen, vilket motsvarar 37 procent. En mindre andel av dessa fall, 19 stycken, begicks med vapen som gärningspersonen lagligen hade tillstånd för. Det innebär att legala skjutvapen användes i ungefär sex procent av det dödliga våld som involverade skjutvapen under perioden.

Dödligt våld med skjutvapen, fördelat på legalt/illegalt innehav hos gärningsmannen. Diagrammet skapat av Brå.
Vidare innehåller rapporten även en historisk jämförelse. Under början av 1990-talet var det vanligare att legala skjutvapen användes vid dödligt våld, med ett genomsnitt på 6,5 fall per år. Sedan dess har frekvensen minskat, och mellan 2000 och 2013 låg genomsnittet på 1,8 fall per år. Under perioden 2014–2021 låg antalet fall i genomsnitt på 2,8 per år.
Rapporten beskriver en tydlig skillnad mellan gärningspersoner i fall där legala och illegala skjutvapen använts. I de fall där legala skjutvapen förekom var gärningspersonen oftast en äldre man med en medianålder på 54 år. I fall där illegala skjutvapen användes var gärningspersonens medianålder 22 år.
En skillnad märks också i offrens kön. När legala skjutvapen användes var brottsoffret en kvinna i 65 procent av fallen. I fall där illegala skjutvapen användes var brottsoffret en kvinna i tre procent av fallen.
Statistiken visar att det i fall där legala skjutvapen använts ofta fanns en nära relation mellan gärningspersonen och brottsoffret. I majoriteten av dessa fall var gärningspersonen och offret familjemedlemmar eller hade en annan nära relation.
Detta skiljer sig från fall där illegala skjutvapen använts. I dessa fall fanns sällan en nära relation mellan gärningspersonen och brottsoffret.
Brottsplatsen varierar beroende på om det är ett legalt eller illegalt skjutvapen som använts. I fall där legala skjutvapen användes skedde brotten oftast i någon av de inblandades bostad. I fall där illegala skjutvapen användes inträffade brotten oftast på offentliga platser, såsom gator och torg.
Rapporten visar att psykisk ohälsa förekom i flera fall där legala skjutvapen användes. Drygt 40 procent av gärningspersonerna i dessa fall hade någon gång sökt vård eller vårdats för psykisk ohälsa före brottet. I vissa ytterligare fall fanns indikationer på psykisk ohälsa, även om gärningspersonen inte hade haft någon dokumenterad vårdkontakt.
Rapporten ger en översikt av de omständigheter som kännetecknar dödligt våld där legala skjutvapen använts. Informationen bygger på statistik från Brå och är en del av myndighetens kontinuerliga uppföljning av brottslighet i Sverige.
Nordfri har tyvärr inte kunnat plocka ut data för endast Västernorrland.
Källa: Brottsförebyggande rådet (Brå), "Dödligt våld med legala skjutvapen", publicerad 10 mars 2025.
https://bra.se/nyheter/arkiv/2025-03-10-dodligt-vald-med-legala-skjutvapen