Anna-Britta Åkerlind påstår: Övik står inför en enorm tillväxtresa
Den 2 juli publicerades en debattartikel i tidningen Dagens Samhälle skriven av kommunstyrelseordföranden i sex Norrlandskommuner, varav Sundsvall, Örnsköldsvik och Skellefteå var tre. Samtliga medförfattare är socialdemokrater utom kommunstyrelsens ordförande i Örnsköldsvik: centerpartisten Anna-Britta Åkerlind. Debattartikeln har rubriken ”Norra Sverige behöver besked om vad staten ska göra” och tar sikte på omställning och tillväxt. Man hävdar bland annat att ”Våra kommuner står inför enorma tillväxtresor, antingen genom nya etableringar eller genom ett befintligt näringsliv som växer och gör stora investeringar”.
Artikeln landar i slutsatsen att det krävs bostäder och att staten måste ta en del av ansvaret ”för att få i gång bostadsbyggandet”.
Att Skellefteå ligger i inflyttningsligans toppskikt är känt sedan tidigare och beror på batteritillverkaren Northvolts etablering. Kommunen har hög, men inte högst, inrikes inflyttning per capita. Däremot har man ojämförligt högst invandring per capita i hela landet.
I både inrikes inflyttning och invandring till Skellefteå råder stor könsobalans. En kraftig majoritet av inflyttarna är män. I ålderskategorien 25-34 år är nu könsfördelningen sådan att 56% är män och 44% kvinnor. Av männen i denna ålder är 30% utrikes födda och var femte barn som föddes i Skellefteå förra året hade två utrikes födda föräldrar. Barnafödandet är lågt med historiska mått.
Man kan säga att Skellefteå har inflyttnings- och invandringstillväxt, men den leder till könsobalans och barnafödandet är lågt. Tillväxten är sålunda inte hållbar eller bestående.
SVT Västerbotten uppmärksammade kvinnobristen i Skellefteå senast 2 juli i år, men då med vinkeln ”tjejer har mycket mer att välja mellan”.
Hur ser då behoven ut i Örnsköldsvik? Kommunen har inget särdeles barnafödande att stoltsera med. Inflyttningsnettot har varit svagt positivt. Invånarantalet i Örnsköldsviks kommun har minskat från 60 215 år 1971 till 55 702 idag.
Perioden 1971-1994 föddes det mellan 626 och 770 barn årligen. De senaste 10 åren har det i medel fötts 559 barn per år. Förra året föddes det 462 barn vilket är färre än någonsin sedan kommunen bildades 1971. Likt många andra kommuner är åldersfördelning skev, med en högre andel äldre än vad som är ekonomiskt hälsosamt.
Nordfri har sökt Anna-Britta Åkerlind på email och sökt ett förtydligande: menar kommunstyrelsens ordförande att det kommer bli sådan inflyttning till Örnsköldsvik att bostadsbrist kommer att råda? Vilken inflyttning förväntar hon, med tanke på att inflyttning och invandring till Skellefteå inte har en hållbar sammansättning?
Anna-Britta Åkerlind har inte återkommit med svar.
Nordfri kommer noga följa region- och kommunpolitikers samt offentlig sektors tjänstemäns påstående om tillväxt, grön omställning, nyindustrialisering, inflyttning och relaterade ämnen. Vi kommer granska kritiskt det som mainstreammedia låter passera oifrågasatt som sanning.