2 min read

Agenda 2030 styr kommunens översiktsplan - mer vindkraft till inlandet planeras

Översiktsplan 2040 skickas på samråd i Örnsköldsviks kommun. Planen styrs hårt av Agenda 2030. Som en konsekvens pekar tjänstemännen ut tre nya områden för vindkraftsexploatering.

Kommunstyrelsens plan- och tillväxtutskott i Örnsköldsvik har beslutat att skicka Översiktsplan 2040 på samråd. Tillhörande planbeskrivning är 229 sidor lång och finns tillgänglig på kommunens hemsida, tillsammans med flera relaterade handlingar inklusive en karta över mark- och vattenanvändning.

De kommunala tjänstemännen har haft två utgångspunkter i framtagandet av översiktsplanen:

”…befolkningsmålet utvecklats så att den fysiska planeringen ska möjliggöra för 5000 fler invånare och 2000 fler arbetstillfällen”

och

”…målbilderna; en plats för fler, en robust plats och en trygg plats, som svarar mot de tre hållbarhetsperspektiven ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet, och för den fysiska planeringen relevanta Agenda 2030-mål.”

Agenda 2030 antogs av FN:s medlemsstater 2015 och omfattar 17 globala mål. Bland dessa återfinns att ”bekämpa klimatförändringarna”, att ”främja fredliga och inkluderande samhällen” och ”avskaffa fattigdom”. Målen ska anses vara ”integrerade och odelbara” och omfattar en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling. Av Översiktsplan 2040 framgår att

”I Örnsköldsviks kommuns vision och mål anges att Agenda 2030 är vägledande för både verksamhet och beslut. De globala målen genomsyrar kommunens samhällsplanering på alla nivåer, så även gällande arbetet med översiktsplanen.”

Mål #7 i Agenda 2030 är ”Hållbar energi för alla”. I översiktsplanen redogörs för att Örnsköldsviks kommun tagit fram en ”klimatstrategi” som en direkt konsekvens av Agenda 2030 och nationellt fastslagna målsättningar. Man skriver:

”Det övergripande målet är att kommunkoncernen ska vara klimatneutral och energieffektiv år 2030. Det inbegriper även delmål i form av minskning av växthusgasutsläpp samt ökning av elproduktion från sol- och vindkraft. Översiktsplanen bidrar till klimatstrategins mål, bland annat genom utpekandet av lämpliga områden för utbyggnad av vindkraft.”

och

”[I kommunen] är vindkraftsfrågan central för att nå klimatneutralitet 2030. Det anses speciellt viktigt att skapa förutsättningar för lokalt producerad hållbar energi med avseende på att tillgodose behovet från befintliga och framtida verksamheter och industrier. Elproduktionen från vind- och vattenkraft i kommunen är idag hög…”

Som en direkt konsekvens av Agenda 2030 planerar nu tjänstemännen för mer vindkraft i Örnsköldsviks kommun. Tre nya områden i inlandet har identifierats och föreslås för vindkraftsexploatering. Dessa är:

Hällberget, några km norr om redan hårt vindkraftsdrabbade Sidensjö. Mellansels flygplats ligger endast någon km från områdets norra gräns. Området är 1960 hektar stort.

Brattmyrliden några km söder om Trehörningsjö. Området är 890 hektar stort.

Hästliden, 13 km nordväst om Trehörningsjö och 4 km väster om Önskasjön. Området är 870 hektar stort.

Det är väl känt att vindkraft bidrar till att göra ett område oattraktivt för permanentboende. De senaste åren har vindkraftens roll i elsystemet alltmer kommit att ifrågasättas. Ändå väljer Örnsköldsviks kommun att – utifrån Agenda 2030 – fortsätta att bidra till vindkraftsexploatering i kommunen. Som jämförelse har Härnösands kommun stoppat fortsatt vindkraftsexploatering.

Tidigare har Örnsköldsviks kommun beslutat att ingen vindkraft ska uppföras öster om E4. Man har således någon uppfattning om vindkraftens negativa påverkan på landskapsbilden. Ändå tycker man att inlandets befolkning ska tåla en sådan påverkan.